FUNK: A Cosmic Horizon

FUNK: A Cosmic Horizon

09-11-2023 (13:37) - Bucket list

Dansend naar de toekomst, ter ere van het verleden. In de nieuwe voorstelling FUNK, A Cosmic Horizon van Christian Guerematchi, gaan vier ontheemde dansers op zoek naar hun ‘’mothership connection’’.

De groep van vier jonge performers maakt een interne reis op de sounds van Chelsea Laverne en live muziek on stage door Revé Terborg, die als solist met haar saxofoon het portaal naar de kosmos opent. De muzikale filosofie van Sun Ra, alomtegenwoordig in deze voorstelling, spreekt de ‘ancestrale’ vrouwelijke energie aan waaruit wij als mens zijn geboren. Deze energie representeert voor Guerematchi een energie die de mens kan herijken en daarmee de mens kan genezen. Geïnspireerd door de emoties en inzichten die in de woorden van filosoof Frantz Fanon schuilen, en de poëtische teksten van Sun Ra maakt Guerematchi een fysieke vertaling van de zoektocht naar zelfbewustzijn.

Zwarte cultuur verder dragen

Christian Guerematchi is een maker en performer met een ballet- en hedendaagse dans achtergrond en is artist in residence bij ICK Dans Amsterdam. In zijn werk bekijkt Christian Guerematchi hoe fragmenten uit de geschiedenis de zwarte cultuur verder dragen. Dat deed hij in 2022 met het stuk ‘Hissy Fit’ waarin hij de doorklinkende echo van de LA Riots in 1992 bekeek vanuit het afro pessimisme van auteur Frank B. Wilderson III. Wilderson beschrijft een eeuwenlange cyclus van geweld die de zwarte mens onder de duim houdt. Met ‘N.A.M.: 'Non Aligned Movement’ in 2020 creëerde Guerematchi een afro-futuristische wereld waarin hij als zwarte president Tito van Joegoslavië de betekenis van de zwarte Europese identiteit ontrafelde.

Funk

Nu met FUNK verbindt hij de twee concepten: afro pessimisme en afrofuturisme. Tegenover de hopeloosheid van het Afro-Pessimisme volgens Frantz Fanon in ‘Black Skin, White Masks’ zet hij de Afro-futuristische en escapistische poëzie van Sun Ra. De Premiere van de coproductie van ICK Dans Amsterdam en Stichting Kindvolk is op 16 november 2023 in Frascati, Amsterdam. De voorstelling vinden plaats op 17 en 18 november 2023 in Frascati, Amsterdam. Het tournee is vanaf december 2023 - maart 2024