Gentrificatiebingo en Technotherapie tijdens de 24e editie van Museumnacht

Gentrificatiebingo en Technotherapie tijdens de 24e editie van Museumnacht

15-10-2024 (14:43) - Bucket list

Op zaterdag 2 november staat Amsterdam in het teken van de 24e editie van Museumnacht Amsterdam. Van 19:00 tot 02:00 uur openen 75 musea en culturele instellingen in de stad hun deuren voor jong publiek tussen de 18 en 35 jaar. Dit jaar ligt de focus van de nacht op een balans tussen alles wat nachtcultuur omhelst en een inhoudelijke programmering die aanzet tot verdieping en verbinding.

Naast de reguliere exposities, biedt het programma ook activiteiten zoals een zaklamptour in Museum Vrolik, een viering van de dag van de doden op de NSDM werf en een sing-along in het Rijksmuseum. Hiermee sluit het culturele evenement aan op de belevingswereld en interesses van het jonge publiek.

Hoogtepunten 

In het programma is veel ruimte voor vermaak, maar ook voor verdieping. Zo speelt architectuurmuseum Arcam in op queer veiligheid en sekspositiviteit in het nachtleven en kunnen bezoekers terecht in de tentoonstellingsruimte Beautiful Distress House voor Techno Therapie. Beautiful Distress House heeft als missie om door middel van kunst mentale kwetsbaarheden zichtbaar, voelbaar en daardoor ook bespreekbaar te maken. In Museum Het Schip worden bezoekers uitgedaagd tot een potje gentrificatiebingo; gentrificatie met een knipoog. 

Verbreed je horizon

Museumnacht biedt meer dan nachtelijke toegang tot de welbekende grote locaties in de binnenstad. Zo kunnen bezoekers met hun ticket ook naar de randen van de stad om nieuwe locaties te ontdekken en hun horizon te verbreden. Denk aan locaties in de stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord. Stichting N8, de organisatie achter Museumnacht Amsterdam, stimuleert de ontdekking buiten het centrum door een Uber korting aan te bieden en fiets- en ov-opties uit te lichten op de Museumnacht website.

Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod lichten ambassadeurs persoonlijke hoogtepunten uit op de website en sociale media. Dit jaar wordt Museumnacht o.a. gerepresenteerd door food-influencer Nana Asare, DJ Zoë Janice, TikTokker Ezra van Hamelen, presentator Quinty Misjiedan, presentator Max Terpstra en beeldmaker Anna Reerds.