Internationaal straatkunstenaar en activist Shepard Fairey eregast bij STRAAT

05-07-2023 (11:14) - Bucket list

De Amerikaanse straatkunstenaar en activist Shepard Fairey komt deze zomer naar Nederland.

De maker van het visionaire Barack Obama-portret HOPE trakteert het publiek in het STRAAT Museum te Amsterdam op een grote solotentoonstelling en twee nieuw te maken werken: een muurschildering op de zijgevel van het museum en een werk binnen. De tentoonstelling Printed Matters: Raise the Level is van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023 te zien in de STRAAT Gallery en bestaat uit meer dan 130 objecten, waaronder nieuw werk dat speciaal voor de expositie is gecreëerd.

Niet eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het oeuvre van Shepard Fairey te zien. De twee nieuwe werken worden vanaf 7 augustus ter plekke op het NDSM-terrein en in het museum gemaakt, en zijn live door het publiek te volgen. Op 12 augustus opent de kunstenaar zelf de tentoonstelling.

De solotentoonstelling van Shepard Fairey in STRAAT behandelt urgente kwesties als nationalisme, xenofobie, oorlog, fake nieuws en de bedreiging van de democratie. Fairey gebruikt herkenbare symbolen, portretten en teksten om via zijn werk de kijker aan te spreken en deze te betrekken bij een gesprek over de betreffende onderwerpen.?

Shepard Fairey: ‘Ik hoop dat het publiek geïnspireerd raakt om aandacht te besteden aan deze kwesties en gaat handelen. Apathie wordt grotendeels gevoed door angst en gevoelens van machteloosheid, maar ik hoop dat mijn werk de kiem vormt voor het idee dat kunst een opwindende en vreugdevolle vorm van communicatie en activisme kan zijn, die zowel op gedurfde als subtiele wijze vormgeeft aan cultuur.’