De wereld als één groot advertentiemedium

20-06-2008 (10:00) - Bureaus

Daniella Krautsack is trendwatcher en doet Cannes aan voor een workshop ‘Cows in jackets’. Ze voorspelt dat de wereld er alleen maar leuker op wordt. In een zaal vol nieuwsgierige journalisten laat ze zien hoe licht en media het stadsbeeld veranderen.

Over een tijdje woont 75 procent van de wereldbevolking in een stedelijke omgeving. Die mensen willen zich veilig voelen en een redelijk gezellig leven leidenn in zo’n urbane omgeving. Maar hoe is dat mogelijk? Krautsack geeft een groot aantal voorbeelden, maar concentreert zich op licht. Want licht – en dan hebben we het over verlichting – gaat een belangrijke rol spelen in hoe mensen zich voelen. Philips heeft een boek geschreven genaamd City Light People, waarin een toekomstbeeld wordt geschetst waarin beeld een belangrijke rol speelt in het leven van mensen. De media en adverteerders spelen hierbij een voortrekkersrol, omdat zij samen met architecten en designers bepalen hoe steden eruit komen te zien.

Krautsack laat verschillende voorbeelden zien van mogelijke toekomstmuziek. Zo zal bijvoorbeeld regen een medium kunnen worden: in een digitale wereld is elke pixel straks een medium. Maar het kan veel verder gaan: mensen lopen straks rond met een lichtgevend aura boven hun hoofd, waarin hun merken staan, maar ook hun stemming en met wie ze willen praten. Een praktischer voorbeeld is lichtgevend asfalt: automobilisten weten precies waar ze moeten rijden en hebben zelf eigenlijk geen verlichting meer nodig. Of wat dacht je van lampen die meegroeien met de bomen in hun omgeving? Een bloemenschilderij van Van Gogh in de buitenlucht? Een lichtmuur in noordelijke steden tegen depressie? Mensen moeten zich op een gegeven moment ethische vragen gaan stellen, want over een tijdje is het misschien volstrekt normaal dat een kind in plaats van een standaard prikje een chip krijgt toegediend. Weet een winkelmedewerkster meteen welke kleding goed staat, welke maat en welke smaak het kind heeft. Het klinkt vrij vergaand, maar als je ziet dat mensen tegenwoordig al data opslaan onder hun huid, waarom niet?

De rol van de media wordt in de toekomst alleen maar groter, voorspelt Krautsack. Zo zullen adverteerders steeds vaker en intensiever gebruik maken van de publieke ruimte om de consument te benaderen. Dat kan op traditionele wijze, maar het zal steeds vaker onderdeel uitmaken van het dagelijkse gebruik van openbare ruimtes. Een adverteerder maakt gebruik van de vloer van een plein om een boodschap over te brengen, of laat mensen koffie zetten in een bushalte, om zo een hele beleving neer te zetten.

Krautsack eindigde haar betoog met een verzoek: of de journalisten zelf wilden meedoen met de workshop. Wie meedeed maakte kans op een serie Philips-artikelen. Leuk, maar die hebben we natuurlijk al in Nederland...

Media

Marketing

Economisch