Studentensessie van Lemz over gender stereotyping
03-12-2015 (10:23) - Bureaus
Creatief bureau Lemz ontving onlangs 28 getalenteerde studenten voor een RA*W University-sessie. Lemz koos voor een actieve aanpak door de studenten te betrekken in een avond brainstormen over een pro-sociaal onderwerp: gender stereotyping.
Gefaciliteerd door Lemz strategen Ali Marmaduke, Marlies Touw en Tim Claassen, werd de groep in een 3 uur durende ideation proces begeleid in het co-creëren van ideeën op het onderwerp van gender stereotyping.
RA*W University zet zich sinds begin 2014 in voor ambitieuze studenten die kennis willen maken met de reclamewereld, door het organiseren van gratis sessies waar studenten geïnformeerd, geïnspireerd en uitgedaagd worden. RA*W University slaat de brug tussen reclamebureaus en studenten door inspiratie sessies te organiseren.
gender stereotyping
De wijze waarop kinderen zich ontwikkelen van kind tot volwassene is sterk – hoewel soms subtiel – beïnvloed door van buiten geprojecteerde stereotypen.
Speelgoed, spelletjes, kinderboeken, onderwijs, gedrag van volwassenen en reclame bevatten allemaal stereotypen over gender rollen en identiteit. Die vormen een lens waarmee mensen zichzelf en de wereld om hen heen zien.
Dit onderwerp was het startpunt van het ideation proces. Na het analyseren van het probleem om 5 oorzaken te benoemen, zijn 6 groepen studenten een idee gaan ontwikkelen waarmee een positief beeld over gender bij kinderen bevorderd wordt.
van geslacht ruilen
Onder de ideeën was een reality tv-programma dat kinderen van geslacht laat ruilen voor een tijdje.
Een ander idee wil meer mannen voor de klas krijgen, om de lerarenpopulatie meer in balans te krijgen en gender stereotypen via onderwijs te bestrijden. Dress to explore was de naam van een idee dat kleding in winkel meer genderneutraal wil indelen, gebaseerd op activiteiten in plaats van geslacht.
Het proces en de 5 ideeën zijn samengebracht in dit verslag.
betekenisvol
Tim Claassen (Lemz): ‘De mix aan studenten – van Willem de Kooning Academie tot Psychologie aan de UvA – leek allemaal een ambivalente houding te hebben richting het werken in de reclame industrie. Dit was al duidelijk uit de geschreven motivaties. Hoewel ze allemaal willen werken bij creatieve bureaus, twijfelden ze ook of ze hun werkende leven daarmee wel betekenisvol genoeg kunnen invullen. Dus in plaats van een eenzijdig praatje over Lemz of prosociale marketing wilden we ze laten ervaren wat hun eigen potentie is in het creëren van prosociale ideeën’.
maatschappelijk kant van reclame
Dirk Jan de Krom (RA*W University): ‘We proberen elke sessie die we organiseren anders in te steken. De ene keer ligt de nadruk meer op informeren, de andere keer zoeken we zoveel mogelijk de praktijk op. Door middel van deze sessie wilden we de studenten kennis laten maken met de maatschappelijk kant van reclame. Zij zijn ten slotte de toekomst. Wat is de invloed van een reclamemaker? En hoe bewerkstellig je als merk een positieve maatschappelijke verandering? Dit was zeker geen makkelijke sessie, en dus des te mooier om te zien dat de studenten het gevraagde niveau snel oppikten en er mooie ideeën tot stand zijn gekomen.’