VEA: beter resultaat bij dalend inkomen

22-08-2008 (09:42) - Bureaus

Het bedrijfsresultaat van de communicatieadviesbureaus in Nederland is volgens de bedrijfsvergelijkende enquête van de VEA in 2007 licht verbeterd. Terwijl de netto mediabestedingen dat jaar met ruim 6 procent groeiden werden de bureaus geconfronteerd met een daling van hun inkomen met 2 procent per medewerker. Desondanks slaagden zij er in het resultaat voor belasting te laten stijgen van 12,9 procent in 2006 naar 13,5 procent in 2007. De onderlinge verschillen waren groot. Het inkomen per medewerker van arbeidsmarktcommunicatie-bureaus daalde gemiddeld met ruim 7 procent en dat van DM en online bureaus zelfs met meer dan 13 procent. Deze gespecialiseerde bureaus waren niet in staat deze forse inkomensdalingen in de kosten op te vangen. Ondanks het gunstige economische klimaat werden zij dan ook geconfronteerd met een teruggang in het resultaat. In het geval van de AMC-bureaus zelfs met 60 procent. De ontwikkeling van het inkomen van de fullservice bureaus hield gelijke tred met de inflatie. Door de productiviteit te vergroten slaagden zij erin het resultaat naar 14 procent  te tillen. Zij blijven daarmee nog wel altijd 6 procentpunten achter op de internationale norm van 20 procent.
 
Hogere flexibiliteit
De bureaus in de regio Rotterdam/Den Haag deden het in 2007 gemiddeld niet meer beter dan de Amsterdamse collega’s en de bureaus in de rest van het land. Ook hier is de oorzaak van de omslag gelegen in het gedaalde inkomen per fte, waardoor de lagere salariskosten in deze regio intussen onvoldoende zijn om het verschil te compenseren. Uit de enquête blijkt verder dat gemiddeld 50,3 procent van het bureau-inkomen wordt besteed aan salaris. Aan freelancers wordt additioneel 10,5 procent van de salariskosten uitgegeven. In totaal komen de personeelskosten uit op 65,1 procent van het inkomen. Dit ligt 5 à 10 procentpunt boven de norm.
De oorzaak hiervan is gelegen in zowel de krappe arbeidsmarkt als vooral ook de steeds kortere doorlooptijden en planningen. Dit laatste heeft hogere flexibiliteit in de bezetting en dus hoge freelance kosten tot gevolg. Daarbij komt bovendien dat gemiddeld iedere medewerker per jaar een volle week actief is in het kader van new business pitches.
 
Pitches
Het aantal pitches per bureau op jaarbasis, waaraan bureaus die in de enquête hebben aangegeven in pitches te hebben geïnvesteerd, steeg van 10,7 in 2006 naar 13 in 2007. De totale netto investering  bedroeg in beide jaren een kleine 16 miljoen euro’s. In 2006 was dit ruim 6 procent van het inkomen, terwijl er in 2007 ‘slechts’ 5 procent mee was gemoeid. De wijze waarop bureaus hun inkomen vergaren,  heeft in de afgelopen jaren weinig ontwikkeling doorgemaakt. Uren en fees zijn goed voor zo’n 83 procent van het inkomen. Menuprijzen (vaste prijzen voor goed te voorspellen diensten, die met regelmaat worden afgenomen) werden dit jaar voor het eerst geënquêteerd en blijken al voor 8,5 procent aan het inkomen bij te dragen.

Media

Marketing

Economisch