BIG HUG-campagne vraagt aandacht voor mentale gezondheid

20-09-2023 (10:45) - Campagnes

In de tuin van het Amsterdamse Mandelahuisje lanceerde The Present Movement gisteravond haar BIG HUG-campagne met een exclusieve sweatercollectie, om aandacht te vragen voor mentale gezondheid.  Ook is de eerste BIG HUG Award uitgereikt.

De lancering ging gepaard met de uitreiking van een gelijknamige award en een veiling van een door een kunstenares geborduurde masterpiece-sweater. De opbrengst hiervan gaat naar Braive, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren onder de 25.

De collectie bestaat uit unieke vintage sweaters van Fruit of the Loom en Hanes, upcycled met een duurzaam gedrukt statement op de mouwen: BIG HUG. De sweaters vormen een statement van saamhorigheid: het dragen ervan is een (geheugen)steun aan jezelf, biedt anderen steun en laat zien dat je er nooit alleen voor staat. De sweaters nodigen uit tot een hartverwarmende knuffel, maar ook tot een open gesprek over mentale gezondheid.

Jongerern mentaal sterker maken

Een speciale versie van de sweater is gisteren in het Mandelahuisje geveild. De opbrengst van 1.500 euro wordt gedoneerd aan Braive, een stichting met de missie om jongeren mentaal sterker en veerkrachtiger te maken. In deze groep worstelt één op de drie met mentale klachten als depressieve gedachten of angstgevoelens. Odette van Zijdveld, initiatiefnemer van de BIG HUG campagne en als ondernemer verbonden aan The Present Movement vertelt hierover. “Heel veel Nederlandse jongeren krijgen – direct of indirect – met mentale klachten te maken, maar erover praten is nog steeds een taboe. We ondersteunen Braive daarom wat graag in hun missie om met jongeren aan de slag te gaan met hun mentale gezondheid. Door ze de juiste tools te bieden, geloven we dat er veel leed voorkomen kan worden.”

Jaarlijkse erkenning: BIG HUG Award

Naast de lancering van de sweatercollectie zal The Present Movement vanaf nu jaarlijks de gelijknamige BIG HUG Award uitreiken aan iemand die met heel haar, zijn of hun hart een kwetsbare groep mensen, dieren of de natuur als geheel verder helpt. Gisteren werd de eerste award overhandigd aan de Rotterdamse straathuisarts Michelle van Tongerloo die al ruim vijf jaar zorg biedt aan dak- en thuislozen, verslaafden en mensen zonder geldige verblijfspapieren: ook een groep mensen waarbij de mentale gezondheid ernstig onder druk staat.

“Onze BIG HUG staat voor connectie, acceptatie, inclusie, support en aanmoediging"

“Als er één groep is die een knuffel kan gebruiken dan zijn het wel de mensen zonder thuis. Maar eigenlijk heeft iedereen af en toe wel een big hug nodig: jongeren die gebukt gaan onder prestatiedruk, eenzame ouderen of nieuwkomers die hun weg in de samenleving proberen te vinden,” aldus Odette. “Onze BIG HUG staat voor connectie, acceptatie, inclusie, support en aanmoediging. Een goede knuffel is een heel liefdevol en krachtig gebaar. Het vermindert bovendien het gevoel van eenzaamheid en verlaagt aantoonbaar je stressniveau en bloeddruk.”