Lancering interactief WhatsApp-verhaal over geweldsincidenten onder jongeren
De Haagse tech for good start-up Hack The Planet lanceert HelpMaya. Dit interactieve WhatsApp-verhaal gebaseerd op ChatGPT probeert onderwerpen als geweld, inclusiviteit, pesten en vooroordelen zichtbaar en bespreekbaar te maken onder jongeren.
Het innovatieve project, een samenwerking van Hack The Planet met gemeente Den Haag, WijkZ, Politie Den Haag, Wolfstreet en jongeren uit de wijk, wordt vanmiddag in het Haagse Laaktheater gelanceerd.
Geweldsincidenten onder jongeren
Mes- en geweldsincidenten onder jongeren vormen een groeiend probleem. Het aantal minderjarige verdachten van messengeweld is de laatste jaren meer dan verdubbeld. Om dit maatschappelijke probleem onder jongeren zichtbaar en bespreekbaar te maken bedacht tech for good start-up Hack The Planet een interactief verhaal dat zich afspeelt op WhatsApp.
Interactief WhatsApp-verhaal met ChatGPT-integratie
Door een WhatsApp-bericht te sturen naar het fictieve personage Maya maak je kennis met haar en neemt ze je gedurende vijf dagen mee in haar leven. Maya stuurt op variabele tijdstippen berichtjes, foto's en video's die een indringend kijkje geven in verschillende gebeurtenissen. Het verhaal heeft een interactief element: afhankelijk van de reactie van de ontvanger neemt het een andere wending. Het verhaal kan dus goed maar ook slecht aflopen. Voor het interactieve element is een ChatGPT-integratie gemaakt die automatisch de juiste reactie geeft. HelpMaya laat zien dat keuzes soms grote gevolgen kunnen hebben, zowel positief als negatief.
Hulpinstanties
Het WhatsApp-gesprek met Maya start door haar via helpmaya.nl een berichtje te sturen. De gebruiker zit gelijk in een gesprek met Maya en wordt langzaam het indringende verhaal ingezogen. Als het verhaal na vijf dagen is afgelopen, wordt er een link gelegd met hulpinstanties waar jongeren met problemen terecht kunnen of waar zij situaties kunnen melden.
Brede samenwerking
Het is voor het eerst dat de berichtendienst WhatsApp wordt gebruikt om op confronterende maar ook luchtige wijze thema's ter sprake die momenteel leven in de maatschappij en onder jongeren. Voor dit project zette Hack The Planet een brede samenwerking op tussen de gemeente Den Haag, WijkZ, Politie Den Haag, jongeren uit de wijk en film-agency Wolfstreet.