Meer medische zuurstof voor Afrika nodig: ALIMA start campagne

Meer medische zuurstof voor Afrika nodig: ALIMA start campagne

04-10-2023 (10:30) - Campagnes

ALIMA (The Alliance for International Medical Action) heeft in samenwerking met MassiveMusic Amsterdam en het creatieve bureau Nazar Works de "Breath for All" bewustwordings campagne gelanceerd, met als doel de dringende behoefte aan medische zuurstof in Sub-Sahara Afrika onder de aandacht te brengen.

De campagne bevat 3D beelden van de wereldberoemde multidisciplinaire kunstenaar Six N. Five, ondersteund door innovatieve 8D-muziektracks gecomponeerd door MassiveMusic. De campagne nodigt mensen uit om deel te nemen aan geleide adem-meditaties en tegelijkertijd adem te doneren.

In Sub-Sahara Afrika is acute luchtweginfectie een belangrijke doodsoorzaak vanwege late diagnoses en een gebrek aan zuurstofvoorzieningen in ziekenhuizen. ALIMA zort ervoor dat patiënten toegang hebben tot levensreddende zuurstofbehandelingen. Alleen in 2022 werden al meer dan 200.000 kinderen onder de vijf jaar behandeld voor acute luchtweginfecties. In totaal zijn er tot op heden 10 miljoen patiënten geholpen. De "Breath for All" campagne heeft tot doel consistente toegang tot levensreddende medische zuurstof te waarborgen in nauwe samenwerking met lokale ministeries.

"Terwijl diep ademhalen voor de meesten vanzelfsprekend is, is elke ademhaling een strijd voor de miljoenen mensen in Sub-Sahara Afrika die geen toegang hebben tot medische zuurstof," zegt Charlie Kunzer, uitvoerend directeur van ALIMA USA. "Breath for All moedigt mensen aan om na te denken over hun ademhaling, een handeling die vaak onbewust gebeurt."

Muzikale aanpak

MassiveMusic heeft haar expertise in muziek en geluid ingezet om de boodschap van ALIMA op krachtige wijze te versterken. Door diep in het levendige en diverse Afrikaanse erfgoed te duiken, creëerde het bureau inheemse geluiden met behulp van instrumenten zoals de kalimba en mbira. In combinatie met de dromerige visuals van Six N. Five neemt het inheemse geluid de luisteraars mee op een betoverende muzikale reis.

Cece Wyldeck-Estrada, Director of Creative Development bij MassiveMusic, benadrukt het doel van de eigentijdse ambient-soundtrack: "We wilden het publiek meenemen op een zintuiglijke reis, waarbij we hen onderdompelden in betoverende visuals en gesynchroniseerde ademhalingsoefeningen. Om het culturele erfgoed van de regio te eren, hebben we gesamplede instrumenten zoals de kalimba en mbira geïntegreerd, verrijkt met creatief sound design. Om het project naar een nog hoger niveau te tillen, hebben we enkele 8D-mixes gecreëerd – een techniek die luisteraars omhult in een ‘cocon’ van klanken.”

Neda Azarfar, Managing Director van Nazar Works: “MassiveMusic heeft op kunstzinnige wijze ambient- en natuurgeluiden gecombineerd met traditionele West-Afrikaanse instrumenten om een verfijnde geluidsbeleving te creëren. Hun compositie brengt niet alleen de visuele elementen tot leven, maar neemt het publiek daadwerkelijk mee in de visualisaties. Een meeslepende ervaring waarbij we ons onderdompelen in de landschappen en onze ademhaling harmonieus afstemmen met de meditatie."