IFFR deelt eerste bioscooptitels en programma-onderdelen voor 2023

IFFR deelt eerste bioscooptitels en programma-onderdelen voor 2023

27-10-2022 (11:55) - Creatie

International Film Festival Rotterdam (IFFR) maakt de eerste programmaonderdelen bekend voor de volgende fysieke editie van 25 januari tot en met 5 februari 2023. Ook zijn de eerste filmtitels voor programma-onderdelen Bright Future en Limelight gedeeld. 

Het programma bestaat uit speelfilms, shorts, focusprogramma's, installaties, performances, voorstellingen en meer. Industrie, pers en educatie-activiteiten vinden in Rotterdam plaats, met de Doelen als hart van het festival. De volledige line-up van IFFR 2023 wordt bekendgemaakt tijdens de persconferentie op maandag 19 december.

Bright Future

De eerste titels in het Bright Future programma, gewijd aan jong en opkomend filmtalent, zijn bevestigd: Whispering Mountains van Jagath Manuwarna, Almost Entirely a Slight Disaster van Umut Subasi en Shimoni, van Angela Wanjiku Wamai.

Limelight

Het Limelight-programma met voorpremières en filmische hoogtepunten uit het festivalcircuit toont de animatie van Haruki Murakami's korte verhalen Blind Willow, Sleeping Woman door Pierre Földes, rechtbankdrama Saint Omer door Alice Diops en No Bears van de Iraanse filmmaker Jafar Panahi, die nog in gevangenschap zit in Iran.

IFFR Pro

De 40e editie van CineMart, IFFR's coproductiemarkt, vindt plaats van zondag 29 januari tot en met woensdag 1 februari. Voor het eerst sinds 2020 is er weer gelegenheid voor één-op-één ontmoetingen en netwerken. Reality Check, IFFR's platform om te reflecteren op en te discussiëren over actuele kwesties in de filmindustrie, keert ook terug. Het Pro Hub-team ontvangt gasten uit de industrie en filmmakers om deel te nemen aan panels, workshops en mentorgesprekken.

Rotterdam Lab

Opkomende producenten uit de hele wereld krijgen deze editie wederom de gelegenheid om deel te nemen aan Rotterdam Lab. De deelnemers voor 2023 worden vergezeld door geselecteerde producenten van de laatste twee online edities.

Talentenprogramma

Het talentenprogramma bestaat ook uit Creative Producer Indaba, een programma voor de professionele ontwikkeling van opkomende Afrikaanse producenten. Daarnaast ronden geselecteerde filmmakers en projecten die deelnemen aan BoostNL ook hun programma af.

IFFR Media Outreach & Inclusion Scheme

Het festival lanceert het IFFR Media Outreach & Inclusion Scheme; een nieuw programma om barrières weg te nemen voor journalisten en mediamakers uit gemeenschappen die ondervertegenwoordigd zijn in de festivalverslaggeving. Het eerste jaar van het initiatief biedt onder andere accreditaties, met als doel meer perspectieven in de persgemeenschap te waarborgen. Alle details over dit initiatief zijn hier te vinden.

Programma-aankondigingen

Volg IFFR.com voor alle updates over programma-aankondigingen, waaronder Tiger Competition, Big Screen Competition, Ammodo Tiger Short Competition, Harbour, Art Directions, Cinema Regained, Focus-programma's, de resterende Limelight- en Bright Future-selecties, Short & Mid-length en meer. Informatie over accreditaties volgt binnenkort.

Eerste bevestigingen
 

Bright Future

Almost Entirely a Slight Disaster, Umut Subasi, 2023, Turkije, wereldpremière
La amiga de mi amiga, Zaida Carmona, 2022, Spanje, internationale première
Amiko, Morii Yusuke, 2022, Japan, internationale première
Clementina, Agustín Mendilaharzu, Constanza Feldman, 2022, Argentinië
A los libros y a las mujeres canto, María Elorza, 2022, Spanje, internationale première
La mala familia, Nacho A. Villar, Luis Rojo, 2022, Spanje, Frankrijk, internationale première
Shimoni, Angela Wanjiku Wamai, 2022, Kenia, Europese première
Whispering Mountains, Jagath Manuwarna, 2023, Sri Lanka, wereldpremière

Limelight

Aftersun, Charlotte Wells, 2022, Verenigde Staten
Blind Willow, Sleeping Woman, Pierre Földes, Frankrijk, Canada, Luxemburg, Nederland
The Blue Caftan, Maryam Touzani, 2022, Marokko, België, Denemarken, Frankrijk
Boy from Heaven, Tarik Saleh, 2022, Zweden, Finland, Frankrijk
Eo, Jerzy Skolimowski, 2022, Polen, Italië
Godland, Hlynur Pálmason, 2022, Denemarken, IJsland
Mediterranean Fever, Maha Haj, 2022, Palestina, Duitsland, Frankrijk, Cyprus, Qatar
Medusa Deluxe, Thomas Hardiman, 2022, Verenigd Koninkrijk
No Bears, Jafar Panahi, 2022, Iran
Nostalgia, Mario Martone, 2022, Italië
Un petit frère, Léonor Serraille, 2022, Frankrijk
Saint Omer, Alice Diop, 2022, Frankrijk
War Pony, Riley Keough, Gina Gammell, 2022, Verenigde Staten

Klik hier voor alle film stills.