KLABU geeft vluchtelingen gezicht met murals

22-06-2023 (08:57) - Creatie

Jaarlijks maakt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR het wereldwijde aantal vluchtelingen bekend. Een aantal dat elk jaar stijgt en overweldigend voelt, maar weinig zegt over de personen achter dat cijfer. Gardeners bracht sociale start-up KLABU en kunstenaarscollectief Kamp Seedorf samen om vluchtelingen een stem en gezicht te geven. Op Wereldvluchtelingendag, onthulden zij vijf murals in Amsterdam die de mensen achter het cijfer laten zien.

Op 14 juni maakte UNHCR het wereldwijde aantal vluchtelingen bekend. Het hoge aantal van 110 miljoen is net als andere jaren overweldigend. Het Amsterdamse KLABU (dat ‘club’ betekent in Swahili) werkt nauw samen met vluchtelingen en lokale gemeenschappen over de hele wereld om hun eigen clubhuizen te bouwen die een startpunt zijn voor sport, spel, ondernemerschap, goede gezondheid en onderwijs. Hiermee ondersteunt KLABU vluchtelingen die op weg zijn naar een betere en veilige toekomst. KLABU heeft een humane benadering en wil daarom op deze Wereldvluchtelingendag aandacht vragen voor de mensen die vluchtelingen zijn, met hun talenten en potentie.

Maira Evers, Managing Director bij Gardeners: “We willen met deze campagne het menselijke en de emotie achter het cijfer tastbaar maken. Echte vluchtelingen een podium geven en hen in hun kracht zetten. Door KLABU en Kamp Seedorf samen te brengen geven we vluchtelingen letterlijk een gezicht door hen te vereeuwigen in de voor dit collectief typische murals”. Ieder persoon en elke mural vertegenwoordigt een van KLABU’s vijf clubhuizen in vluchtelingenkampen in Ter Apel, Cox’s Bazar (Bangladesh), Kalobeyei (Kenia) en Lesbos (Griekenland), en in KLABU’s thuisbasis in Amsterdam.

Jan van Hövell, oprichter van KLABU, over het initiatief: “De bekendmaking van het enorme aantal vluchtelingen krijgt elk jaar aandacht en dat moet ook, want zij hebben onze support nodig. Maar door alle aandacht te vestigen op dit overweldigende aantal, vergeet je soms dat het ook echt over mensen gaat. Vanuit KLABU kennen wij velen van hen goed - zij sporten regelmatig met ons, komen naar onze clubhuizen om nieuwe vrienden te maken, of leiden zelfs onze projecten. Wij willen hen eren en aanmoedigen, vanwege de mensen die zij zijn, met al hun talenten, ambities en potentie.”

Graag een uitzondering maken

Het kunstenaarscollectief Kamp Seedorf heeft net als KLABU een sterke link met sport en staat bovendien bekend om zijn vereeuwiging van (sport)helden. Onder andere Eberhard van der Laan en Johan Cruijff werden eerder al door het anonieme collectief vastgelegd in Amsterdam. Kamp Seedorf over deze samenwerking: “We doen niet vaak aan samenwerkingen, maar voor KLABU maken we graag een uitzondering. Ze doen bijzonder en belangrijk werk. En toen we erachter kwamen dat KLABU ook nog eens uit Amsterdam kwam, moesten we wel connecten. We supporten hun gedachtegoed volledig en we zijn erg gecharmeerd door de toffe designs van de KLABU shirts, het past helemaal in ons straatje.”