Kumasi Drinks bespaart 2,5 miljoen liter cacaosap

Kumasi Drinks bespaart 2,5 miljoen liter cacaosap

03-04-2023 (10:15) - Creatie

Gemiddeld heeft de Nederlander na het Paasweekend zo’n 47 paaseitjes achter de kiezen. Dit staat gelijk aan een totaal van ruim 7.5 miljoen kilo chocola, waar ruwweg 3 miljoen kilo cacaobonen voor nodig zijn. Bij de oogst gaat veel cacaofruitsap verloren, in Nederland zo’n 2.5 miljoen liter rond Pasen. Kumasi Drinks maakt hier frisdranken van.

Cacaofruitsap smaakt fris en doet denken aan een mix van lychee, mango en witte peer. Alleen in Ghana stroomt er per jaar 600 miljoen liter sap de grond in als restproduct. Niet alleen voedselverspilling, maar ook inkomensverspilling voor de cacaoboeren.

Minder verspilling, meer inkomen

Samen met lokale boeren en partners werd Kumasi Drinks – vernoemd naar de hoofdstad van de Ghanese Ashanti-regio – ontwikkeld. In totaal is tot nu toe al het sap van ongeveer één miljoen cacaovruchten bespaard gebleven en verwerkt in de frisdranken van Kumasi. “Het doel is dat Kumasi door zoveel mensen gedronken gaat worden dat duizenden boeren kunnen meedoen en extra inkomen verdienen. Met een daadwerkelijk alternatief voor sapjes en frisdrank, tropisch van smaak en 100% natuurlijk, is dat gewoon mogelijk”, aldus Lars Gierveld, oprichter van Kumasi. 

Van journalist tot sapjesmaker 

In de documentaire 'Mede Mogelijk Gemaakt' (RTL/Videoland) die Giersveld maakte in 2020 is de hobbelige opstart te zien van Kumasi. Een jaar na het eerste onderzoek kwamen de drankjes ‘Kumasi Sappi’ zonder koolzuur en ‘Kumasi Gassi’ met koolzuur in Nederlandse supermarkten en horecagelegenheden te liggen. Inmiddels ligt het op meer dan 1100 locaties. Ook haakten partners zoals het Tropeninstituut, KOA Impact, ETG/Beyond Beans en Solidaridad aan. Kumasi Drinks is verkrijgbaar bij verschillende horeca locaties in Nederland en staat ook in de ‘special soda’-schappen bij de Albert Heijn en Hema.