Modelbouw: effecten maken met een airbrush

08-04-2024 (15:03) - Creatie

Een airbrush wordt niet alleen gebruikt om een auto te spuiten. Veel mensen zijn niet bekend met het gebruik van een airbrush en denken daarom dat een airbrush alleen geschikt is voor grote oppervlakken. Gelukkig is niets minder waar! Je kunt een airbrush namelijk ook gebruiken om de mooiste effecten te maken in de modelbouw!

Hoe werkt een airbrush?

Met een airbrush kun je dus verf spuiten. Dat is mogelijk omdat de verf in de airbrush wordt gemengd met lucht. Dat gebeurt doordat je airbrush, of spuitpistool dus, ook verbonden is met een compressor. Wil je een airbrush bestellen? Over het algemeen zijn er twee verschillende soorten op de markt. Een single action airbrush en een dual action airbrush.

Wat is een airbrush?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een airbrush een voorwerp dat lucht en verf met elkaar combineert. Hier komt alleen geen borstel aan te pas. Een airbrush is een soort spuitpistool, dat door middel van lucht verf spuit. En dat is goed nieuws voor modelbouwers. Dit spuitpistool is namelijk uitermate geschikt om fijne effecten te creëren. En dat ziet er een stuk professioneler uit!

Single action airbrush

Erachter komen welke airbrush de beste voor jou is, kan best ingewikkeld lijken. Gelukkig hoeft het dat niet te zijn! Voor beginners wordt over het algemeen een single action airbrush aangeraden. Met dit type airbrush kun je alleen de verftoevoer bedienen (single action). En dat is ideaal, want zo kan jij je eerst focussen op het oefenen met verschillende effecten.

Dual action airbrush

Ben je al wat meer gevorderd? Dan kun je het beste gaan voor een dual action airbrush. Met dit type airbrush heb je niet alleen controle over de verftoevoer, maar ook over de luchttoevoer. Dat zorgt ervoor dat je nauwkeurigere effecten kunt creëren, die je modellen naar een hoger niveau tillen!
Waarom kiezen voor een airbrush voor modelbouw?
Maar waarom zou je kiezen voor een airbrush voor modelbouw, als je ook je goeie oude penselen hebt? Daar zijn verschillende redenen voor:

? je ziet geen strepen op het oppervlakte van je modellen terug;
? met een airbrush kun je de mooiste kleurovergangen maken;
? je kunt de dunste verflagen aanbrengen;
? door de luchttoevoer is de verf makkelijk te verdelen;
? perfect om een verweerde look te creëren (weatheren);
? de kleinste oppervlakken zijn perfect te verven.

Wat heb ik nodig om een airbrush te gebruiken?

Stel, je wil nu een airbrush gebruiken om je modellen te verven. Wat heb je dan allemaal nodig? Allereerst een airbrush natuurlijk! Kies voor een single action airbrush als je net begint. Daarnaast heb je een compressor voor de luchttoevoer nodig. Houd hierbij rekening dat sommige compressoren meer geluid maken dan andere. Vanzelfsprekend heb je ook verf en een airbrush cleaner nodig.

Vergeet het schoonmaken niet!

Veel mensen die nadenken over het aanschaffen van een airbrush, vergeten dat ze hem na gebruik ook moeten schoonmaken. Toegegeven, dat is natuurlijk niet het meest spannende werk. Maar met een gebruikt penseel kun je niet verven, en met een gebruikte airbrush ook niet! Door een klein beetje airbrush cleaner door je airbrush heen te spuiten en de nozzle af te nemen, is dat gelukkig snel geregeld.

Airbrush effecten voor modelbouw

Als je een beginner bent en een airbrush wilt bestellen, kun je je eerst het beste focussen op de onderstaande vier technieken. Oefen daarbij eerst op een papier of op een oud model dat je niet meer wilt gebruiken! Oefening baart kunst, en dat geldt ook voor je airbrush-effecten.

Basislaag aanbrengen

Het simpelste effect dat je met een airbrush kunt bereiken, is het aanbrengen van een simpele basislaag. Let er daarbij op dat je consistente druk uitoefent op je airbrush. Hoe harder je de trekker of knop induwt, hoe meer verf je spuit! Doe dit totdat de originele kleur van je model niet meer zichtbaar is.

Lijnen trekken met een airbrush

Met een airbrush zal je ook lastigere technieken onder de knie moeten krijgen. Een hiervan is het trekken van lijnen. Met een airbrush kun je in de modelbouw fijne effecten aanbrengen. Dat betekent echter ook dat een trillende hand snel in je werk terug te zien is! Hierbij geldt ook dat de druk consistent houden erg belangrijk is.

Oppervlakken inkleuren

Wil je oppervlakken inkleuren? Apart een grotere nozzle (spuitstuk) gebruiken is dan het beste. Dit kan ook met een kleinere nozzle, al kan dit wat langer duren. Let er hierbij op dat je niet twee keer over hetzelfde stukje heen gaat. Dit zorgt er anders voor dat je een dikkere laag krijgt, wat voor kleurverschillen en oneffenheden zorgt.

Highlights aanbrengen

Highlights zijn tenslotte een geweldige manier om je modellen tot leven te brengen. Een highlight geeft, net zoals schaduwen, meer diepte aan je model. Door een lichtere kleur te gebruiken, breng je zo bepaalde onderdelen van je model naar de voorgrond. Je kunt hiervoor witte verf, of verf in een lichtere kleur gebruiken!

Breng je modellen tot leven

Kortom, een airbrush gebruiken is het perfecte idee voor als je je modellen naar een hoger niveau wilt tillen! Met een airbrush werk je secuur, eenvoudig en kun je de mooiste effecten creëren. Kan jij ook niet wachten om je modellen tot leven te wekken? Een airbrush bestellen kan gelukkig eenvoudig online!