Nominaties SO Awards 2023 bekend

21-03-2023 (09:20) - Creatie

Dit zijn de fotografen die de nominatie ontvangen ‘Selected by SO 2023’: Bonnita Postma, Chantal Heijnen, Eelco Wortman, Farren van Wyk, Iris Haverkamp Begemann, Jaap Scheeren & Luke Stephenson, Jaap van den Beukel, Jakob van Vliet, Jurre Rompa, Nick van Tiem, Peter Gerritsen, Sarah Mei Herman, Stacii Samidin, Tony Docekal, Van Santen & Bolleurs en Zahra Reijs. Van de studenten zijn Elizar Veerman, Katerina Motylova, Mariëtte Lock en Tineke van der Pouw Kraan genomineerd.

‍De jury: 'In 2023 zagen we veel verhaal en durf. Zowel techniek, kleur en compositie als eigenheid raakten de jury.
Een aantal ontwikkelingen viel de jury op dit jaar:

Micro-histories

Traditionele documentairefotografie laat geschiedenis zien op afstand. De fotografen van nu willen dichtbij kunnen komen. Zij maken verbinding met grotere thema’s door bijvoorbeeld te kijken naar hun vrienden of familiegeschiedenis. Zo vertellen zij een groter verhaal.

Van strijdend empowerment naar alledaagse realiteit

LHBTI en transseksualiteit is een onderwerp dat we veel terugzagen. In het algemene mediabeeld is dat niet het geval, maar wel in de fotografie van dit jaar. En wat voor fotografie. Het was fresh, met een nieuwe blik. Het beeld van strijdend empowerment is vervangen door een alledaagse realiteit. De series die we zagen, zoomden vaak in op hoe mensen met elkaar omgaan in een groep. In die context was transseksualiteit bijna een subonderwerp. Het stadium waarin deze groep zich in fotografie moet bewijzen, is voorbij. Er komt nu een alledaagsheid om de hoek kijken en dat is mooi om te zien.

Bekijk alle portfolio's van de genomineerden op de website van DuPho. Het werk zal ook te zien zijn van 27 maart tot 16 mei in Capital C en op Abri's door het centrum van Amsterdam.

Over SO

‍Tijdens deze fotografiewedstrijd krijgen fotografen jaarlijks de mogelijkheid om het podium te pakken. Door niet alleen de winnaar maar alle geselecteerden een groot podium te geven, onderstreept SO de missie om zoveel mogelijk fotografen voor te stellen aan een uitgebreid netwerk.

‍Selected by SO2023

Een vijfkoppige jury van experts selecteert jaarlijks twintig fotografen. De missie daarbij is een selectie te maken die een mooi beeld geeft van de tijdsgeest met daarin vele vormen van fotografie zoals portret, documentair, autonoom, reportage, reclame, mode en still-life fotografie. Alle geselecteerde fotografen krijgen een podium én zijn welkom bij het netwerkdiner dat op 20 april plaatsvindt bij Capital C, waar musea, reclamebureaus, redacteuren, agenschappen en kenners aanschuiven.Tijdens dit event worden de overall winnaar, studentwinnaar en de winnaar van de publieksprijs bekend gemaakt.

De jury

Arno Haijtema, redacteur Volkskrant
Gijs van den Berg, creatief directeur en partner KesselsKramer
Jouk Oosterhof, fotograaf
Meryem Slimani, fotograaf en art-director
Valeria Posada Villada, curator public practice Foam

‍Over DuPho

DuPho, Dutch Photographers, is de organisator van de SO 2023 Award en is de beroepsorganisatie voor professionele fotografen.