Out of the Blue en Into the Deep gaan complex debat aan

Out of the Blue en Into the Deep gaan complex debat aan

06-04-2023 (09:46) - Creatie

Op woensdag 5 en donderdag 6 april staan theaters Frascati en De Brakke Grond in het teken van een opkomende industrie en het debat hieromheen: de diepzeemijnbouw.

Met theatervoorstelling Out of the Blue en contextprogramma Into the Deep tonen naastgelegen huizen de waarde van kunst in het behandelen van hete hangijzers rondom de toekomst van de diepzee en onze planeet.

Complex debat

In hun documentaire voorstelling Out of the Blue (CAMPO, 2022) zoomen Silke Huysmans en Hannes Dereere (BE) in op het complexe debat rondom diepzeemijnbouw, dat gedomineerd lijkt door drie kampen: de industrie, wetenschap en activisme. Via satellietverbinding gaan ze in gesprek met drie schepen, van Greenpeace, marinebiologen en baggerbedrijf DEME-GSR, die elk een van de kampen vertegenwoordigen. Op donderdag 6 april wordt na de voorstelling ingezoomd op de rol van kunst in het verbeelden van een alternatieve omgang met de zee, het water en ons toekomstig samenleven. Met verschillende losse bijdragen bieden kunstenaars(collectieven) De Onkruidenier, Collectief Walden, Stef Veldhuis en Melissa Mabesoone en geograaf prof. Dr. Maarten Kleinhans (UU) een pleidooi voor de rol van kunst om alternatieve scenario's te verbeelden.

Maturation Station

Als onderdeel van het programma toont beeldend kunstenaar en theatermaker Melissa Mabesoone haar audiovisuele installatie Maturation Station, vernoemd naar de plek binnen de garnalenkweek waar garnalen volwassen worden. De installatie glibbert door thema's als blue economy, aquacultuur, voortplanting en sensualiteit, dierenleed en de vis- en voedselindustrie.

Credits

Spel: Annabel Koele, Hidde Aans-Verkade, Tim van Dongen, Anou Maarsingh, Gustav Marcus Lauesen
Muziek: Timon Persoon
Scenografie: Thomas Maas
Dramaturgie: Francesca Lazzeri
Met dank aan: ICK Amsterdam, Festival Cement, AHK Mime-opleiding Amsterdam, Marijn de Langen