Poem Booth debuteert op Lowlands

Poem Booth debuteert op Lowlands

03-08-2023 (12:00) - Creatie

Tijdens de aankomende editie van Lowlands Festival, op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen, presenteert ontwerpstudio VOUW de eerste versie van de POEM BOOTH, als onderdeel van het literaire programma. De POEM BOOTH is een AI gedichtenmachine.

Op basis van een ter plekke gemaakte foto ontwikkelt de techniek in ‘no time’ een prachtig gedicht, inspelend op wat de foto laat zien.

Na Lowlands gaan de bedenkers en makers de POEM BOOTH verder ontwikkelen. Voor deze versie vroegen ze Maarten Inghels, voormalig stadsdichter van Antwerpen, om hen te helpen. Hierna worden meer dichters bij het project betrokken, en ook gaan ze het project naar andere talen uitbreiden. Om ook met deze slowtech innovatie menselijke waarden met technologie te versterken.

Wat zou er gebeuren als we een product maken dat foto’s omzet in gedichten? Met die vraag ging Justus Bruns, medeoprichter van de ontwerpstudio VOUW, afgelopen februari de eerste Amsterdamse AI Hackathon in. Samen met programmeur Hugo Visser ontwikkelde hij een eerste prototype in minder dan 24 uur. Ze werden hiervoor beloond. Uit handen van Damian Bradfield, mede oprichter van Wetransfer, kregen ze een prijs voor de meest kunstzinnige uitvoering.

Menselijke waarden met technologie versterken

Het team van ontwerpstudio VOUW vroeg na de hackathon aan Maarten Inghels, voormalig stadsdichter van Antwerpen, de gedichten te verbeteren door middel van zijn oeuvre en zijn kennis van het dichten. Voor de dichter-schrijver is het vooral een onderzoek naar het spanningsveld tussen de robotdichter en de menselijke dichter.

VOUW ziet de Poem Booth als een manier om de Nederlandse literatuur in het algemeen en de dichtkunst in het bijzonder dichter bij de mensen te brengen. In hun werk bij VOUW staat Slowtech centraal: de menselijke waarden met technologie versterken. Justus Bruns: “We onderzoeken hoe we technologie kunnen gebruiken voor een socialere en mooiere toekomst, in plaats dat het enkel gebruikt wordt voor efficiëntie en doelmatigheid.”

De POEM BOOTH is mede tot stand gekomen dankzij ondersteuning van Het Nederlands Letterenfonds.