Rijksmuseum lanceert website Dichter bij Johannes Vermeer
De online ontdekkingstocht Dichter bij Johannes Vermeer van het Rijksmuseum is live. Acteurs Stephen Fry en Joy Delima nemen bezoekers mee in de wereld van de Delftse schilder. Hierbij is het voor het eerst mogelijk bij een aantal werken tot op het kleinste detail in te zoomen. Dichter bij Johannes Vermeer is ontworpen en gebouwd in samenwerking met Fabrique en Q42.
Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is wereldberoemd om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer een opvallend klein oeuvre nagelaten. 37 daarvan zijn nog bekend. De online ontdekkingstocht ondersteunt de grootste Vermeertentoonstelling ooit die in het Rijksmuseum plaatsvindt van 10 februari tot en met 4 juni 2023. Daarbij zijn er online meer Vermeers te bekijken dan op zaal.
Dichter bij Johannes Vermeer
De Vermeer special toont 37 hi-res beelden; naast de 28 werken uit de tentoonstelling zijn ook de overige negen aan Vermeer toegeschreven schilderijen hierin opgenomen. Door in te zoomen op zijn leven, zijn werk en details, komen bezoekers van de online ontdekkingstocht nog dichter bij Vermeer. De Britse acteur Stephen Fry geeft de tour in het Engels, de Nederlandse actrice Joy Delima leidt de Nederlandstalige bezoekers rond.
Inzoomen op details en thema's
Waarin bij andere experiences de focus vaak ligt op losse werken, ligt deze hier op het overzicht van de verschillende werken bij en naast elkaar. De Vermeer experience zet steeds door middel van beweging en specifieke uitsnedes de schilderijen op andere manieren naast elkaar, waardoor je als bezoeker de thema’s van Vermeer kan ontdekken.
Terugkerende voorwerpen, zoals parels, gordijnen, wandkaarten maar ook dezelfde lichtinval komen naar voren. Daarnaast ontdek je ook de verschillende emoties van verstilling en verwondering in de groepen schilderijen. Vanaf het eerste moment zorgt de beweging voor een sprekend verhaal, waarbij de User Interface snel naar de achtergrond kan verdwijnen.
Meerdere schilderijen zijn te bekijken op een ultra hoge resolutie van 5 micrometer. Dat is even gedetailleerd als de foto van de Nachtwacht die het Rijksmuseum een jaar geleden publiceerde. Hierdoor kan ook bij deze schilderijen van Vermeer worden ingezoomd tot de minutieuze pigmentdeeltjes in de verf haarscherp zichtbaar worden.
Zelf aan de slag
Bezoekers kunnen daarnaast ook zelf schilderijen vergelijken, zoeken naar overeenkomsten en bijzonderheden in het werk van Vermeer en zo hun eigen Vermeer verhaal maken en delen.
De website is te bekijken op Rijksmuseum.nl/Johannes-Vermeer. De site is ontworpen door strategic digital design agency Fabrique en gebouwd door digital product studio Q42. Beide bureaus werken dit jaar al 20 jaar samen met het Rijksmuseum. De online experience Dichter bij Johannes Vermeer is mede mogelijk gemaakt door KPN.