Shepard Fairey maakt Raise The Level voor de STRAAT

Shepard Fairey maakt Raise The Level voor de STRAAT

10-08-2023 (14:56) - Creatie

Het STRAAT Museum te Amsterdam is een muurschildering in de publieke ruimte rijker van de internationaal invloedrijke, Amerikaanse straatkunstenaar en activist Shepard Fairey.

In het werk (14 x 14,8 m) Raise the Level op de zijgevel van het museum vraagt de kunstenaar aandacht voor het verbeteren van de staat van onze planeet en doet hij een oproep om hier samen een bijdrage tot verbetering aan te leveren. Met dit cadeau aan Amsterdam geeft Fairey een boodschap van hoop af: de grote uitdagingen waar de wereld voor staat, vragen om harmonie en verbinding.

Printed masters

De straatkunstenaar, wereldberoemd dankzij de Barack Obama campagneposter HOPE, werkte voor deze muurschildering samen met de Amsterdamse graffitilegende Niels ‘Shoe’ Meulman. Naast de muurschildering maakte Fairey een werk voor de vaste collectie van STRAAT. Van 13 augustus tot en met 1 oktober 2023 is tevens de grote solotentoonstelling Printed Matters: Raise the Level met meer dan 130 kunstwerken te zien in de STRAAT Gallery.

Vrede en harmonie

Shepard Fairey: ‘Raise the Level is mijn nieuwe muurschildering in Amsterdam, geïnspireerd door een kunstwerk rond vrede en harmonie dat ik heb gemaakt voor mijn tentoonstelling in het STRAAT Museum. Ik heb elementen toegevoegd aan de muurschildering om de thema's die verband houden met de behoefte aan harmonie tussen mens en planeet te versterken. Ook heb ik een sectie opgenomen met mijn vriend Niels ‘Shoe’ Meulman, een Amsterdammer en kunstenaar achter de Calligraffiti-beweging. Deze muurschildering toont mijn gebruikelijke gedurfde grafische stijl, maar voegt schilderkunstige expressieve bloei toe, als aanvulling op de kalligrafie van Shoe. De esthetiek verwijst ook naar de organische gelaagdheid van verf en posters op straat, die zowel mooi als tijdelijk is.’