Van Gogh digitaal van dichtbij te bewonderen in samenwerking met DEPT

07-06-2023 (14:18) - Creatie

Op 7 juni zijn de digitale Van Gogh Museum Collection Catalogues openbaar gemaakt. Na het ontwikkelen van Van Gogh Museum’s digitale identiteit, de Unravel App en hun website hielp DEPT ook bij dit onderdeel.

De agency nam de ontwikkeling van het concept en het design van de innovatieve online kunstcatalogus voor hun rekening en Q42 heeft de website ontwikkeld.

Kunstcatalogi zijn van oorsprong uitgebreide boekwerken waarin gedetailleerde informatie (zoals notities, brieven, schetsen, röntgenafbeeldingen) over de collectie van een museum zijn opgenomen en die door kunsthistorici en onderzoekers worden gebruikt. Door de user experience van de catalogi te hervormen in de Van Gogh Museum Collection Catalogus, is de kunst toegankelijker geworden voor iedereen die daarin geïnteresseerd is.

Niet langer zoeken

“Dit innovatieve digitale platform biedt een dynamische en immersieve ervaring die verder gaat dan de beperkingen van gedrukte pagina’s. Het Van Gogh Museum is het eerste met een digitale catalogus in deze vorm,” aldus Clara Kerkstra, lead designer bij DEPT. “Het voelt als een boek, maar tegelijkertijd kunnen gebruikers sidedrawers openen voor nog meer detailinformatie. Dit vind je normaal achterin een catalogus of ineen ander hoofdstuk. Zoeken hoeft nu dus niet meer. Ook blijft de afbeelding die je onderzoekt constant in beelden hoef je dus niet terug te bladeren om dit te kunnen bekijken en kan de informatie gemakkelijk geüpdatet worden wanneer nodig.”

Experience en schaalbaarheid

De focus van het ontwerp ligt op zowel user experience als schaalbaarheid. “Qua gebruiksvriendelijkheid werden de hoogste verwachtingen overtroffen dankzij uitgebreide usertests met onze doelgroep. Zo achterhaalden we hoe elk element het beste voor hen werkt. De tests toonden ook het plezier en de waardering die de onderzoekers ervoeren. Hierdoor werd de waarde van deze digitale reis nog eens benadrukt,” volgens Martijn Pronk, Hoofd Digitaal bij het Van Gogh Museum. “DEPT heeft ons daarnaast ook de mogelijkheid gegeven om de verzameling catalogi verder uit te kunnen breiden door de schaalbaarheid van de online omgeving.”