ACM keurt fusie PLUS en COOP goed

22-12-2021 (12:38) - Economisch

Vandaag is bekend geworden dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de fusie tussen PLUS en COOP heeft goedgekeurd. Naar verwachting zal de transactie op korte termijn worden afgerond. De gecombineerde coöperatie wordt met circa 550 winkels de 3e grootste servicesupermarkt van Nederland met een consumentenomzet van circa 5 miljard euro.
 
Nadat de besturen van de coöperaties begin september overeenstemming bereikten over de voorgenomen fusie, stemden de Algemene Leden Vergadering van PLUS en de Ledenraad van COOP eind november met overgrote meerderheid in met de fusie. Eerder hebben de ondernemingsraden (OR) van beide ondernemingen al een positief advies gegeven. Met de goedkeuring van ACM is nu aan alle belangrijke formele voorwaarden van de fusie voldaan.
 
Duncan Hoy, Algemeen directeur PLUS: “Door onze krachten te bundelen versterken we onze positie in het Nederlandse supermarktlandschap. Als derde servicesupermarkt van Nederland hebben we de schaal om de klant met nog meer slagkracht te kunnen bedienen, met een sterke focus op klanttevredenheid, duurzaamheid en maatschappelijke impact.” 
 
De ACM heeft zorgen geuit dat de concentratie winkels in 12 marktgebieden mogelijk te hoog zou worden na ombouw van de Coop winkels naar PLUS. Daarom is de goedkeuring voorwaardelijk aan het vervreemden van winkels in Harmelen, Hollandscheveld, Rolde, Ruurlo, Stolwijk, Terborg, Wehl, Groot-Ammers, Wekerom, Ravenstein, Uddel en op Vlieland.
 
De nieuwe organisatie biedt werk aan ruim 40.000 medewerkers en bedient elke week meer dan 4,5 miljoen klanten. Het fusiebedrijf krijgt één geïntegreerd servicekantoor in Utrecht. Na afronding van de transactie wordt gestart met het ombouwen van COOP winkels naar de PLUS formule, wat naar verwachting zo’n drie jaar in beslag neemt.

 


Bureaus

Media

Marketing