Fietsenmaker Accell Group balanceert op rand van afgrond

Fietsenmaker Accell Group balanceert op rand van afgrond

13-03-2024 (15:58) - Economisch

De Accell Group, moederbedrijf van onder andere Sparta, Batavus en bakfiets Babboe, gaat gebukt onder wen grote schuldenlast. Schuldeisers kijken met argus ogen toe.

In 2022 liet de toen nog beursgenoteerde onderneming zich overnemen door het beruchte, louter door het Amerikaanse investeringsbedrijf KKR dat in de coronaperiode hoge verwachtingen van ce fietsenbouwer had. De  aankoop van het bedrijf (anderhalf miljard euro) financierde KKR grotendeels met een lening die als schuld op de balans van Accell is terechtgekomen. Maar inmiddels is de vraag afgezwakt waardoor er vooral grote voorraden niet verkochte fietsen zijn ontstaan.

Analisten stellen ondertussen vast dat de financiële huishouding van Accell niet deugt en daar wordt geen investeerder of schuldijser bliuj van. Het FD berichtte al dat verschillende schuldeisers, vooral buitenlandse beleggers, zich op een juridische strijd voorbereiden.

Bovendien worstelt Accell met problemen bij de Babboe-bakfiets die op dit moment niet meer verkocht mogen worden omdat ze kunnen breken. De fabrikant heeft een kostbare terugroepactie opgezet om de circa tienduizend eigenaren van de bakfiets een alternatief en compensatie  aan te bieden.

Om een financieel drama af te wenden, treedt nu Annemarie Jorritsma aan als president-commissaris. Jorritsma was in het verleden minister van Verkeer en Waterstaat. ‘Jorritsma heeft een indrukwekkende staat van dienst die waardevol is voor de ontwikkeling van Accell Group,’ aldus Accell-ceo Tjeerd Jegen


FD, Faillissementsdossier

Bureaus

Media

Marketing