Grote Nederlandse bedrijven passen diversiteitsbeleid aan na decreet Trump

Grote Nederlandse bedrijven passen diversiteitsbeleid aan na decreet Trump

09-07-2025 (12:23) - Economisch

Uit onderzoek van Eumedion blijkt dat grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hun diversiteitsbeleid aanpassen naar aanleiding van de Amerikaanse president Donald Trump. Kort nadat hij werd herkozen tekende hij een decreet gericht tegen diversiteits-, gelijkheids- en inclusiebeleid (DEI). Daardoor mogen bedrijven die opdrachten doen voor de Amerikaanse overheid niet langer actief diversiteit bevorderen.

DEI staat volgens Trump een meritocratie, waarin mensen worden beloond voor hun inzet en talent, in de weg. Ook werkt dit soort beleid in de ogen van de Amerikaanse president discriminerend voor met name witte mannen.

Eumedion analyseert jaarlijks de jaarvergaderingen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. De thema’s diversiteit en inclusie kwamen daarbij regelmatig terug in agenda’s, vergaderstukken en jaarverslagen. Vooral bedrijven met veel activiteiten of opdrachten in de Verenigde Staten pasten hun beleid op deze punten aan.

Bedrijven herzien beleid

In de praktijk gaat het vaak slechts een andere verwoording. Chipmachinefabrikant ASML herschreef bijvoorbeeld zijn Amerikaanse beleid om te voldoen aan het decreet, waardoor diversiteitsdoelen en zogenoemde cruciale prestatie-indicatoren (KPI’s) op het gebied van inclusie niet meer gelden voor Amerikaanse medewerkers. Ze benadrukken wel dat het beleid voor alle overige landen ongewijzigd blijft en dat het een inclusieve werkgever wil blijven.

Ingenieursbureau Arcadis paste het beloningsbeleid met betrekking tot diversiteit voor het hele bedrijf aan. Tot kort geleden gaf het bedrijf een bonus wanneer er voldoende diversiteit werd behaald. Deze is inmiddels vervangen door een financiële doelstelling. Arcadis trekt het nieuwe bonusbeleid in alle landen gelijk omdat het bedrijf naar eigen zeggen zoveel internationaal samenwerkt.

Verder schrapte ook Aegon een diversiteitsdoel uit het beloningsbeleid volgens Eumedion. Daarmee is de kortetermijnbonus van topman Lard Friese niet langer afhankelijk van het aantal vrouwen in het hogere management, maar van een bredere maatstaf met betrekking tot ‘medewerkersbetrokkenheid.' 


fd, NOS

Bureaus

Media

Marketing