The Future of Events 2030 - The Rotterdam Way

26-11-2020 (13:43) - Economisch

Onder de noemer van The Rotterdam Experiment onderzoekt de stad Rotterdam hoe de toekomst van de evenementenindustrie eruit gaat zien. Met een reeks van zeven hybride samenwerkingsexperimenten worden innovatieve oplossingen binnen en buiten de sector met de industrie gedeeld én getest. Dit alles gebeurt onder leiding van Rotterdamse futurist en bestsellerauteur Yuri van Geest. Het Rotterdam Experiment is een initiatief van het Rotterdam Partners Convention Bureau.
 
De impact van de coronacrisis op de evenementenbranche is enorm. De gevolgen zijn wereldwijd voelbaar, zo ook in Rotterdam. Het werk kwam abrupt tot stilstand, congressen en evenementen werden afgelast of doorgeschoven en er moest ineens gezocht worden naar creatieve online oplossingen. De lange termijn gevolgen voor de sector zijn onduidelijk en niet alleen COVID-19 heeft daar invloed op. Al langere tijd is een trend gaande van bewustwording rondom de impact van de branche op het klimaat en de digitalisering van evenementen en congressen. Juist nu is het moment om te innoveren, experimenteren en te onderzoeken wat de toekomst in petto heeft.
 
Yuri van Geest: “We gaan naar een nieuwe wereld toe: van controle naar vertrouwen, van schaarste naar overvloed, van afscheiding naar eenheid en van korte naar lange termijn. In ons hart zijn we verbonden met onszelf, elkaar, de natuur én het universum en laten we noodzakelijke verbeelding toe voor de systeemtransformatie die zich nu openbaart. Dit betekent voor de evenementenindustrie onder meer ruimte voor co-creatie, langere inhoudelijke sessies, diepe persoonlijke en professionele verhalen, retreats en nieuwe vormen van samenzijn.”

stad van innovatie en experiment
Met The Rotterdam Experiment wordt die uitdaging met beide handen aangegrepen. Rotterdam is internationaal befaamd om haar vernieuwingsdrift en staat te boek als stad van innovatie en experiment. Een stad waar bewoners en ondernemers met hun initiatieven en duurzame oplossingen bijdragen aan de nieuwe, weerbare, circulaire economie en zo oplossingen bieden voor mondiale problemen. En ook in deze tijd is de innovatiedrift van de stad groot.
 
Ieder Experiment vindt plaats op een andere locatie en wordt georganiseerd in een hybride vorm. Dit betekent dat een selecte groep fysiek aanwezig is en een groter publiek thuis of elders interactief mee kan ‘experimenteren.’ Daarbij staat er bij elk Experiment één thema centraal en vindt er een paneldiscussie met relevante gasten plaats. Hoofddoel: met zeven verschillende Experimenten en zeven verschillende thema’s oplossingen zoeken voor hét evenement van de toekomst. Alle opgedane kennis wordt, zoals het een waar experiment betaamt, online gedeeld. Online zijn ook de data en thema’s van de aankomende Experimenten te vinden.
 
mixed reality
De eerste editie van The Rotterdam Experiment vindt op donderdag 3 december zowel online als in het Postillion Hotel & Convention Centre WTC plaats en staat volledig in het teken van mixed reality en het verbinden van de ‘echte’ met de virtuele wereld binnen het netwerken. Onder andere VR-expert Freek Teunen is als deskundige betrokken bij dit eerste experiment.
 

 


Bureaus

Media

Marketing