Ontslaggolf raakt game-branche hard

18-03-2024 (09:46) - Gaming

In 2023 verschenen talloze succesvolle games uit, zoals die van Harry Potter (Hogwarts Legacy), Call of Duty, Resident Evil, The Legend of Zelda en Final Fantasy. Toch vindt er wereldwijd nu een ontsaggolf plaats in de gaming-industrie. Wat ging er mis?

De gaming-industrie was vorig jaar goed voor een omzet van 169 miljard euro, aldus cijfers van gamemarktanalist Newzoo. Desondanks liet Microsoft in januari weten dat er bijna 2000 werknemers moesten vertrekken bij de verschillende gamingdivisies. Een maand later maakte Sony bekend dat 900 werknemers die wereldwijd werkten voor gamingafdeling Playstation moeten vertrekken, acht procent van het personeelsbestand. Eind februari volgde speluitgever Electric Arts (EA) met een reorganisatie waarbij tussen maart en december vijf procent van het personeel wordt ontslagen, ruim zeshonderd banen. Het is de tweede ontslagronde bij het bedrijf.

Investeerders willen geld terug 

In coronatijd groeiden de bomen tot aan de hemel; er werden meer games dan ooit verkocht in deze periode. Gamingbedrijven zagen de winst groeien, waardoor steeds meer investeerders aanhaakten. Maar diezelfde investeerders haken nu af, aldus Mata Haggis-Burridge, game designer en lector Creative & Entertainment Games bij Breda University of Applied Sciences (BUAS). "De investeerders zagen games als money generator. Ze verwachtten razendsnel rijk te worden. Maar die verwachting is onrealistisch. Nu de sector minder snel groeit, willen ze hun geld terug."

Gamingbedrijven moeten nu bezuinigen. En dat zorgt voor een ontslaggolf. Dat betekent ook dat games in de toekomst minder mooi en minder goed zullen zijn, verwacht Haggis-Burridge. "Om een game te ontwikkelen heb je veel vaardigheden nodig. Die ontwikkel je niet in één dag tijd. Als je eenderde van je personeel ontslaat, verlies je veel kennis. En de mensen die overblijven, zullen gestrest zijn en mogelijk ook vertrekken. Je krijgt dan een braindrain."

 


RTL