Randstad en Fama Volat ontwikkelen eerste in-game recruitment campagne

24-02-2023 (11:43) - Gaming

De krappe arbeidsmarkt vraagt om nieuwe en creatieve manieren om personeel te werven. Randstad experimenteert daarom als eerste in Nederland met ‘in-game recruitment’.

In de game GTA V - waar volgens data veel potentiële kandidaten aanwezig zijn - is een virtuele Randstad-vestiging geopend. Onlangs gingen twee intercedenten, hier First Person Recruiters genoemd, het gesprek in-game aan met spelers over hun carrière. Een positieve uitkomst van het experiment: bij ruim 4 op de 12 gamers staat een vervolgafspraak gepland om nieuwe loopbaankansen te bespreken.

Uit data van GWI (Global Web Index) blijkt dat een groot deel van de doelgroep dagelijks online te vinden is in GTA V. Daarnaast blijkt hieruit dat praktisch geschoolden - voornamelijk in de sectoren transport, logistiek en distributie - het meest GTA spelen. Met deze experimentele campagne speelt de HR-dienstverlener in op het personeelstekort in praktische beroepen en scout het talent met ‘First Person Recruiters’ op de plek waar de doelgroep zich bevindt. Oftewel: een vijver waar nog niemand vist.

“Als je weet dat een specifieke doelgroep zich binnen een niche bevindt, dan wil je daar ook aanwezig zijn. Vanzelfsprekend op een manier die past binnen de cultuur. Nu is de heftruck in GTA al een opzichzelfstaand fenomeen, dus dat hebben we omarmt en zijn met een vrij simpele openingszin het gesprek aan gegaan. Want als je het leuk vindt om in je vrije tijd online op een heftruck te rijden, waarom zou je dan niet overwegen om er je baan van te maken? De intercedenten van Randstad, die zelf ook fanatieke gamers zijn en de community en cultuur goed kennen, zijn de perfecte ambassadeurs om dit gesprek op een luchtige manier te starten. En met succes, gezien 4 op de 12 gamers een offline vervolggesprek hebben gepland”, zegt Bram van der Kroon, senior creative bij Fama Volat.

Nic Huiskes, directeur Marketing en Communicatie bij Randstad Nederland“Het is veelbelovend om te zien hoe deze eerste ‘First Person Recruitment’-pilot heeft uitgepakt. Deze tijd vraagt om innovatieve methoden om talent en werk aan elkaar te verbinden. Gemiddeld gamed ongeveer de helft van de Nederlanders een uur per dag. Met dit experiment zetten we het talent centraal en zijn we daar waar zij zijn”.

Onderzoek: gaming draagt bij aan ontwikkeling belangrijke vaardigheden

Recent onderzoek (n=3763) van Randstad toont aan dat het spelen van games bijdraagt aan het ontwikkelen van vaardigheden die zeer nuttig zijn in je loopbaan, zoals teamwork, leiderschap en zelfmotivatie. In het onderzoek werden 3.763 gamers betrokken van acht populaire games, waaronder GTA V. Randstad zal de mogelijkheden van gaming verder gaan benutten in de toekomst.