Jongvolwassen willen morele visie op werk, anders overwegen ze vertrek
Jongvolwassenen vinden het moeilijk om om te gaan met maatschappelijke thema's in hun werk. Er blijkt een tweestrijd te zijn tussen het gevoel dat inspanningen nooit genoeg zijn en de morele stress die dit oplevert. Dat blijkt uit een onderzoek van trainingsinstituut De Baak in samenwerking met onderzoeksbureau Motivaction.
Enerzijds hechten jongvolwassenen (t/m 34 jaar) steeds meer waarde aan moreel leiderschap. 61% van de werknemers geeft zelfs aan hun baan op te zeggen als de morele visie van hun werkgever niet aansluit bij hun eigen waarden.
"Waar vroeger het salaris de primaire arbeidsvoorwaarde was, geven Millennials en GenZ’ers aan dat ‘sense of purpose’ een van de belangrijkste redenen wordt om ergens te werken", vertelt Melle Schellekens, oprichter van The Good Roll. "Dat gaat verder dan een overeenkomende visie. Ze willen betrokken worden, impact zien en invloed hebben op het hogere doel: een positieve verandering in de wereld. Interne draagkracht is daarbij belangrijker dan ooit, je creëert daarmee validatie."
Morele stress
Aan de andere kant veroorzaken deze maatschappelijke thema's, zoals diversiteit, inclusie en maatschappelijk verantwoord ondernemen, morele stress bij jonge leidinggevenden. Zo geeft 61% van de deelnemers geeft aan het weleens vermoeiend te vinden om maatschappelijke thema's aan te pakken, omdat het nooit goed genoeg lijkt te zijn.
Volgens Godfried Ijsseling, senior trainer bij de Baak, voelen jonge leiders vaak de druk om een voorbeeld te zijn, terwijl de dagelijkse eisen in hun werk knellen: "De spanning tussen ‘wat wíl ik doen’ en ‘wat kán ik doen’ wordt gevoeld." Uit het onderzoek blijkt dat 44% van de jonge leiders zich niet comfortabel voelt om openlijk te praten over hun maatschappelijke inspanningen, uit angst voor kritiek, terwijl deze angst bij oudere generaties nauwelijks speelt (slechts 14%).
Online evenement over moreel leiderschap
De maatschappelijke discussie rondom moreel leiderschap is actueler dan ooit. Daarom organiseren de Baak en VNO-NCW het online evenement De Staat van Leiderschap om leiders te inspireren om openlijk te praten over belangrijke maatschappelijke onderwerpen.
Tijdens het evenement gaan verschillende bekende leiders en experts, zoals Melle Schellekens (The Good Roll), Karen de Lathouder (Eneco), en wetenschappers Janka Stoker en Harry Garretsen (Rijksuniversiteit Groningen), met elkaar in gesprek. Presentatrice Sofie van den Enk leidt de discussie, en Shona Shukrula, de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaalde voetbal, deelt haar inzichten over leiderschap. Het doel is om deelnemers nieuwe ideeën en praktische tips te geven voor moreel leiderschap in deze uitdagende tijd.
Het evenement vindt plaats op dinsdag 12 november om 15:30 uur en is kosteloos via de livestream bij te wonen, aanmelden kan via destaatvanleiderschap.nl.