Deze 3 fouten wil jij voorkomen bij het aanvragen van een zakelijke lening

24-08-2022 (17:43) - Lifestyle

Een zakelijke lening kan je helpen om jouw bedrijf te laten groeien. Met het geleende geld kun je bijvoorbeeld investeren in uitbreiding van het bedrijfspand of een nieuwe machine kopen. Klinkt dit je als muziek in de oren? Dan wil je mogelijk vandaag nog wel een zakelijke lening aanvragen. Loop niet te hard van stapel, want dan krijg je misschien al snel spijt van jouw keuze. Weet je niet goed waar je op moet letten bij het aanvragen van een zakelijke lening? Dan ben je hier na het juiste adres. In deze tekst zetten wij namelijk 3 fouten op een rijtje die je wilt voorkomen bij een zakelijke lening aanvragen.
 

1. Geen rekening houden met de rente

Het afsluiten van een zakelijke lening brengt kosten met zich mee. Je gebruikt namelijk geld van een ander om in jouw bedrijf te investeren en dat geld moet je terugbetalen. Dit doe je door maandelijks een gedeelte van het geleende bedrag af te lossen. Sommige ondernemers denken dat dit bedrag alleen uit aflossing bestaat, maar dat is niet het geval. Je krijgt namelijk ook te maken met zakelijke lening rente. Hierdoor valt het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt aan een geldverstrekker hoger uit.

Ben je benieuwd of je de lasten van een zakelijke rekening kunt dragen? Houd dan ook rekening met de rente. Je moet in dat geval eerst weten hoeveel rente je precies betaalt. Dit kan van tijd tot tijd verschillen, want het rentepercentage staat niet vast. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je iedere maand te maken krijgt met een ander rentepercentage. Bij een zakelijke lening wordt de rente namelijk vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. Je betaalt de hele looptijd dezelfde rente, waardoor je weet waar je aan toe bent.
 

2. Standaard voor de maximale looptijd kiezen

Een tweede fout die veel ondernemers maken bij het afsluiten van een zakelijke lening is dat zij standaard voor de maximale looptijd van 60 maanden kiezen. Hier valt wat voor te zeggen, want het bedrag dat je per maand betaalt valt hierdoor relatief laag uit. Veel ondernemers beseffen alleen niet dat een zakelijke lening onderaan de streep vaak duurder is wanneer zij voor de maximale looptijd kiezen. Je betaalt namelijk langer rente dan wanneer je voor een kortere looptijd kiest. Onderzoek daarom ook of het financieel interessant is om voor een kortere looptijd te kiezen.
 

3. Vergeten een vergelijking te maken

Sommige ondernemers sluiten een zakelijke lening af bij de eerste beste geldverstrekker die zij tegenkomen. Wanneer je deze aanpak hanteert, is de kans aanwezig dat je niet de beste zakelijke lening afsluit. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom raden wij je aan altijd eerst een vergelijking te maken voordat je een zakelijke lening aanvraagt. Voor het vergelijken van zakelijke leningen kun je een vergelijkingssite gebruiken. Zo’n site helpt je binnen de kortste keren te bepalen wat in jouw situatie de beste zakelijke lening is. Let bij het vergelijken overigens niet alleen maar op de premie, maar kijk ook naar de voorwaarden van de lening.