Tinder pakt fraude aan

10-01-2023 (16:05) - Lifestyle

Vandaag lanceert Match Group (MTCH), het moederbedrijf van Tinder, Match, Hinge en Plenty of Fish, een wereldwijde campagne om consumenten voor te lichten over hoe zij veiliger kunnen daten en hoe ze beschermd kunnen blijven tegen verschillende vormen van online fraude.

Vanaf vandaag zullen gebruikers van Tinder, Hinge, Match, Plenty of Fish, Meetic and OurTime berichten ontvangen met tips en veelvoorkomend gedrag waarop zij moeten letten om potentiële oplichting te herkennen. Deze tips zijn opgesteld met behulp van rechtshandhaving en deskundigen op het gebied van financiële uitbuiting. De berichten zullen wereldwijd aan gebruikers worden getoond via een in-app bericht op Tinder en Meetic en via meldingen op Match, Hinge, Plenty of Fish en OurTime.

Maatregelen

Omdat deze vorm van oplichting de afgelopen jaren steeds populairder en serieuzer is geworden, hebben de verschillende bedrijven binnen Match Group maatregelen genomen om gebruikers te helpen voorkomen dat hen zoiets overkomt en hen te waarschuwen voor mogelijke oplichting en fraude. Zo werden er nieuwe productfuncties geïntroduceerd, zoals selfie verificatie en videochat en ontvingen gebruikers pop-up berichten met veiligheidstips als bepaalde woorden in gesprekken tussen gebruikers werden gedetecteerd.

300 miljoen per jaar

“Als voormalig rechercheur en speciaal agent weet ik uit eerste hand hoe oplichters nietsvermoedende mensen verleiden tot het delen van persoonlijke informatie en uiteindelijk het geven van geld en hoe zij jagen op mensen die op zoek zijn naar liefde of gezelschap”, zegt Buddy Loomis, Senior Director of Law Enforcement Operations and Investigations bij Match Group. “Dat is de reden dat we investeren in de ontwikkeling van veiligheidstools voor gebruikers om veiliger contacten te leggen.” Volgens de Federal Trade Commission leidt in de VS gerapporteerde datingfraude tot grotere verliezen dan alle andere soorten oplichting, met meer dan 300 miljoen USD aan gerapporteerde verliezen per jaar sinds 2020. 

Tips

Match Group heeft, samen met belangenbehartigers van slachtoffers en onderzoekers op het gebied van cybercriminaliteit, de volgende tips ontwikkeld om gebruikers te helpen kwaadwillende mensen te herkennen en hen te rapporteren op een datingapp of andere online platforms:

1. Blijf zo lang mogelijk op de app

Oplichters zullen proberen om je zo snel mogelijk op een andere app te krijgen. Dit kan een red flag zijn voor online datingfraude. Blijf op de app als je een nieuwe connectie aan het leren kennen bent. Als de match verder wil praten op een ander platform, maar niet wil videobellen, dan is dit een red flag.

2. Gebruik de functies die beschikbaar zijn in de app
Zorg dat je je profiel verifieert met de functie ‘foto verificatie’ en kijk ook naar het verificatie- symbool op het account van je match om te checken of hij of zij wel echt degene is die ze zeggen te zijn. Je kunt ook een videochat opzetten voordat je de persoon in het echt ontmoet. Als je match een van deze dingen niet kan doen is dit een red flag.

3. Hij of zij is een 10, maar ook een crypto-expert
Dit is een harde nee. Als een potentiële nieuwe liefde je meteen crypto- of investeeradvies geeft, dan is er een grote kans dat het een scam is. Rapporteer deze dingen altijd meteen op het platform waar je elkaar hebt ontmoet.

4. De belofte van een groot investeringsrendement of hulp om je financiële toekomst veilig te stellen
Wees sceptisch als iemand overkomt als rijk en succesvol en jou wil leren hoe je moet investeren en geld kunt verdienen.

5. Ze zullen vaak wanhopig overkomen en je op die manier willen raken
Oplichters beweren vaak dat ze geld nodig hebben voor een visum, douanekosten, operaties, medische rekeningen van familie, autoreparaties of een vliegtuigticket om je op te komen zoeken. Als ze wanhopig overkomen en er geld wordt aangehaald, is dit een hele grote red flag.

6. Scams veranderen de hele tijd, dus blijf voorzichtig en bescherm jezelf
Online oplichting is geëvolueerd naarmate online platforms toegankelijker zijn geworden en aan populariteit hebben gewonnen. Oplichters kunnen ook het lange spel spelen en vragen niet zomaar om geld als ze iemand voor het eerst leren kennen. Ze beginnen vaak pas maanden later over geld, nadat ze je vertrouwen hebben gewonnen. In het algemeen is het beter om nooit geld te sturen of te ontvangen van en naar iemand die je nooit persoonlijk hebt ontmoet.