Waar moet je aan denken als je op vakantie gaat naar Zwitserland?

Waar moet je aan denken als je op vakantie gaat naar Zwitserland?

04-08-2023 (09:54) - Lifestyle

Zwitserland staat bekend om zijn adembenemende landschappen, charmante steden en avonturen in de sneeuw. Als je van plan bent om naar Zwitserland op vakantie te gaan, zijn er een paar belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. In Zwitserland gaan sommige dingen namelijk anders dan in andere landen.

Geld wisselen

Zwitserland is geen lid van de Europese Unie en heeft als valuta de Zwitserse frank (CHF). Zorg dat je van tevoren geld wisselt zodat je wat contant geld op zak hebt voor onderweg. Daarnaast is het belangrijk dat je een betaalpas of creditcard hebt die wereldwijd geaccepteerd wordt. Geld opnemen in Zwitserland is geen probleem. Overal vind je geldautomaten en creditcards worden algemeen geaccepteerd in hotels, restaurants en winkels.

Koop een vignet

Als je van de Zwitserse wegen gebruik wilt maken heb je een vignet nodig. Deze vignetplicht geldt voor zowel inwoners als toeristen. Ook mensen die het land doorkruisen naar een andere bestemming hebben een vignet nodig. Het is belangrijk dat het vignet duidelijk zichtbaar is. Is dit niet het geval, dan riskeer je een boete. Voor Zwitserland kun je gebruik maken van het oude vignet in de vorm van een raamsticker of een e-vignet. Een e-vignet brengt veel voordelen met zich mee. Je koopt het eenvoudig online op http://www.vignetteswitzerland.com en je kunt het direct gebruiken.

Waarom een vignet?

Sinds 1985 geldt er een tolplicht in Zwitserland. Deze tol betaal je niet via een tolpoortje op de snelweg zoals in andere Europese landen, maar via een vignet. Voertuigen zoals auto’s, caravans en motoren doen dit via de vignet sticker. Voor vrachtwagens geldt een andere regeling. Zij betalen tol bij de grensovergang en hebben geen vignet nodig.

Huurauto

Huur je een auto in Zwitserland? Dan hoef je geen Zwitsers vignet te kopen. Huurauto’s zijn hiermee uitgerust. Huur je een auto in Nederland en rijd je daarmee door Zwitserland, dan is het wel noodzakelijk om een Zwitsers vignet te kopen.

Milieuzones

In sommige regio’s in Zwitserland vind je milieuzones. Het kanton Genève heeft bijvoorbeeld een tijdelijke milieuzone in de gehele stad en in bepaalde gemeenten rondom Genève heen. De milieuzone wordt actief als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Met een milieusticker mag je rijden in de stad als daar een milieuzone actief is. Het kan dus handig zijn om deze aan te schaffen. Heb je geen milieusticker in een actieve milieuzone dan kan je dat een boete opleveren.

Verzeker je goed tegen medische kosten

De gezondheidszorg in Zwitserland is van hoog niveau, maar kan flink prijzig zijn. Zorg ervoor dat je een goede reisverzekering hebt die alle medische kosten in het buitenland dekt. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan op vakantie mocht je onverhoopt ziek worden. Neem ook je medische gegevens en eventuele medicijnen mee voor de zekerheid.

Taal

In Zwitserland worden maar liefst vier officiële talen gesproken namelijk, Duits, Frans, Reto-Romaans en Italiaans. De taal die er gesproken wordt, is afhankelijk van de regio die je bezoekt. In de meeste regio’s spreken de mensen voldoende Engels, maar het kan handig zijn om ook een beetje Duits of Frans te leren.

Visum?

Je hebt geen visum nodig voor Zwitserland. Als EU-burger mag je tot drie maanden in Zwitserland verblijven dankzij het Verdrag van Schengen. Wil je langer in Zwitserland verblijven, dan heb je een tijdelijk visum nodig. Hiervoor heb je een arbeidscontract nodig. Verblijf je niet in Zwitserland om te werken, dan moet je kunnen aantonen dat je in je eigen onderhoud kunt voorzien.

Houd rekening met het klimaat

Het klimaat in Zwitserland kan wisselend zijn, afhankelijk van de regio die je bezoekt en het seizoen. Controleer vooraf het weer en pas je kleding aan de weersomstandigheden aan. In de zomer kan het flink warm zijn in Zwitserland en zijn goede zonnebrandcrème belangrijk. In de winter kan het behoorlijk koud zijn en heb je warme winterkleding nodig. Vooral als je de bergen in gaat is het belangrijk om ook je muts en handschoenen niet te vergeten.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Zwitserland werkt efficiënt. Hierdoor kun je eenvoudig met het openbaar vervoer reizen. Met de Swiss Travel Pass kun je onbeperkt reizen met de trein, de bus of de boot. Ga je voornamelijk met de auto reizen, zorg dan dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en de parkeermogelijkheden.