Waarom zonnepanelen aanschaffen een slimme investering is

09-05-2023 (10:17) - Lifestyle

Wil je graag een duurzame investering doen voor je huis? Overweeg dan om zonnepanelen aan te schaffen. Naast de voordelen voor het milieu, zijn er ook financiële voordelen waarvan jij kan profiteren. In deze blogpost vertellen we jou alles over waarom zonnepanelen kopen een slimme keuze is en wat je moet weten voordat je tot aankoop overgaat. Lees gauw verder! 

De voordelen van zonnepanelen aanschaffen

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, dan zijn er een aantal voordelen waar je van kunt profiteren. Zo kun je besparen op de energierekening, omdat zonnepanelen zelf stroom opwekken en daardoor minder afhankelijkheid van het energiebedrijf betekenen. Daarnaast verhoogt de installatie van zonnepanelen ook de woningwaarde; potentiële kopers zien dit als een duurzame investering die bijdraagt aan hun lagere woonlasten.

Zonnepanelen verhogen de woningwaarde en besparen op de energierekening

 Het aanschaffen van geschikte panelen is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Er komt nogal wat kijken bij het kiezen voor passende dakpanelen, en garanties kunnen ingewikkeld zijn om mee te werken. Het inschakelen van professioneel advies kan hierbij handige tips opleveren en ervoor zorgen dat jouw installatie vlekkeloos verloopt.

Besparing op energierekening

Door te investeren in zonnepanelen kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Met zonnepanelen op je dak merk je meteen een daling in je maandelijkse elektriciteitskosten, aangezien je zelfvoorzienend wordt op het gebied van energieopwekking.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid om overtollige energie terug te leveren aan het net en hiervoor een vergoeding te ontvangen. Wil je ook genieten van lagere maandlasten en onafhankelijk zijn van stijgende energieprijzen? Wanneer je zonnepanelen koopt, kunnen wij je adviseren over de juiste installatie en bieden we handige tips met onze checklist voor garantie en geschiktheid.

Wil je zonnepanelen kopen? dan is het belangrijk om te weten dat zodra de zonnepanelen geplaatst zijn, je direct profiteert van duurzame stroom. Dit is een van de vele voordelen die je ervaart wanneer je zonnepanelen aanschaft. 

Verhoging van de woningwaarde

De waarde van je huis verhogen is een cruciaal aspect bij het overwegen van een verkoop. Het investeren in zonnepanelen kan hierbij een belangrijke rol spelen. Woningen met zonnepanelen worden vaak als aantrekkelijker en waardevoller beschouwd door potentiële kopers.

Bovendien kan het plaatsen van zonnepanelen resulteren in een beter energielabel voor je woning, wat extra waarde toevoegt. Als bijkomend voordeel vergroot dit de verkoopmogelijkheden door je huis te laten voldoen aan de criteria voor milieuvriendelijke woningen. Op zoek naar nuttige tips of adviezen? Zorg ervoor dat je garantie ontvangt bij dakinstallaties!

Bij het bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het belangrijk om rekening te houden met het benodigde vermogen voor het opwekken van duurzame groene stroom. Overweeg welke zonnepanelen je kiest op basis van het aantal en type panelen dat het meeste zonnepanelen oplevert. Bij het berekenen van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het essentieel om je energieverbruik in overweging te nemen. Hoewel de landelijke subsidie voor zonnepanelen mogelijk niet beschikbaar is, kun je nog steeds overwegen om losse zonnepanelen te kopen om je investering te optimaliseren.

Milieuvriendelijkheid

Door te investeren in zonnepanelen verminder je jouw ecologische voetafdruk en draag je bij aan een groenere toekomst voor toekomstige generaties. Zonnepanelen passen op vrijwel elk dak en worden geleverd met garantie. Heb je begeleiding nodig? Raadpleeg onze handige checklist met tips om alles te leren over het plaatsen van zonnepanelen, zodat ook jij een positieve impact op het milieu kunt hebben!

Bij het bepalen van hoeveel panelen je nodig hebt, is het belangrijk om te overwegen welke zonnepanelen je kiest op basis van het aantal en type panelen dat het meeste stroom oplevert. Als je voor zonnepanelen gaat, moet je ook rekening houden met de aanpassingen in de meterkast. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen om uit te kiezen, en het kopen van losse zonnepanelen is een optie om je investering aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

Houd rekening met hoeveel stroom je wilt opwekken en het type dak (bijvoorbeeld een schuindak) bij het kiezen van het aantal zonnepanelen en het type zonnepaneel dat het beste bij jouw situatie past. Het type stroom dat verschillende zonnepanelen opwekken, kan variëren, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van jouw energiebehoeften.

Waar moet je op letten bij het zonnepanelen kopen?

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is de kwaliteit van de panelen een belangrijk punt om op te letten. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar het rendement en keurmerken zoals het TÜV-keurmerk. Een hoger rendement betekent namelijk dat je meer energie kunt opwekken, wat uiteindelijk voordelig kan zijn voor jouw portemonnee. 

Daarnaast moet je ook rekening houden met het type dak waarop de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Niet alle daken lenen zich namelijk even goed voor dit soort zonnepanelen. Zo moet er voldoende ruimte zijn en moet het dak in goede conditie verkeren om schade aan de panelen te voorkomen.

Het laatste aspect waarop gelet moet worden, is installatie en onderhoud. Laat dit over aan een professionele installateur die ervaring heeft in deze branche en gebruik maakt van hoogwaardige materialen om zo lang mogelijk plezier en verbruik te hebben van jouw investering in zonne-energie.

Kwaliteit van de panelen

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is de kwaliteit ervan essentieel. Vergelijk daarom altijd de garantieperiode tussen verschillende merken en modellen om zo een beter beeld te krijgen van de levensduur van jouw panelen. Daarnaast is het belangrijk om naar het vermogen in kilowattuur (kWh) per jaar te kijken, zodat je weet wat voor energieopbrengst je kunt verwachten. Controleer ook of jouw gekozen panelen gecertificeerd zijn, zoals met bijvoorbeeld het TÜV-certificaat voor veiligheid en kwaliteit.

Zorg er dus voor dat je bij het aanschaffen van zonnepanelen goed let op deze aspecten omtrent kwaliteit. Zo ben jij verzekerd van goede prestaties en gaat jouw investering langer mee. 

Type dak

Voor je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk om te kijken naar het type dak waarop deze geïnstalleerd moeten worden. Er zijn namelijk verschillende soorten montage geschikt voor verschillende daken. Hieronder vind je een aantal punten waarmee rekening gehouden moet worden bij de keuze van de juiste montagemethode:

> Vaststellen of het dak geschikt is voor zonnepanelen qua grootte, helling en ligging
> Onderzoeken of er eventuele schaduwplekken op het dak zijn die invloed kunnen hebben op het rendement
> Bepalen welke soort montage geschikt is voor jouw type dak, bijvoorbeeld plat dak of schuin pannendak.

Door met bovenstaande factoren rekening te houden, kan er een optimaal rendement behaald worden uit jouw zonnepanelen-installatie. Neem contact op met onze specialisten en wij helpen je graag verder bij de keuze van de juiste montagemethode.

Installatie en onderhoud

Offertes vergelijken voordat je zonnepanelen laat installeren is een slimme eerste omvormer zet. Zo zie je welke installateur de beste prijs-kwaliteitsverhouding biedt en kun je flink besparen op de aanschafkosten. Maar let niet alleen op de prijs, controleer ook of de installateur werkt met gecertificeerde materialen volgens Nederlandse normen.

Energieopbrengst monitoren via een app is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van jouw zonnepanelen. Hiermee kun je eventuele storingen tijdig signaleren en voorkomen dat er schade ontstaat aan jouw panelen. Zorg dus dat je deze app downloadt en regelmatig checkt om te zien of alles naar behoren functioneert.

> Vergelijk offertes voor beste prijs-kwaliteit
> Controleer certificering van materialen
> Monitor energieopbrengst via app om storing te voorkomen 

Financiële aspecten van zonnepanelen aanschaffen

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om naar de financiële aspecten te kijken. Het aanschaffen van zonnepanelen kan een grote investering zijn, maar op lange termijn levert het veel geldbesparing op. De terugverdientijd verschilt per situatie, maar gemiddeld ligt deze rond de 7 jaar.

Naast de besparing op energiekosten zijn er ook verschillende subsidies en belastingvoordelen waar je gebruik van kunt maken bij het aanschaffen van zonnepanelen. Zoals bijvoorbeeld de btw-teruggave regeling en salderingsregeling. Op deze manier wordt het financieel nog voordeliger om te investeren in zonne-energie.

Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen zoals een persoonlijke lening of een duurzaamheidslening via gemeentelijke instanties. Hierbij is het belangrijk om goed te letten op rentepercentages en looptijden voordat je beslist welke optie past bij jouw situatie.

Investering en terugverdientijd

Naarmate de energierekeningen blijven stijgen, wordt het kopen van zonnepanelen een verstandige keuze voor wie kosten wil besparen. Hoewel de initiële investering aanzienlijk kan zijn, kunnen huishoudens tot wel 50% besparen op hun energiekosten. Met een levensduur van ongeveer 25 jaar en minimale onderhoudskosten overtreffen zonnepanelen de duurzaamheid van conventionele energiebronnen.

De terugverdientijd van zonnepanelen kopen varieert per huishouden en het bijbehorende verbruikspatroon, maar voor gezinnen met hoge energierekeningen kan het omslagpunt al binnen 5-7 jaar bereikt worden. Wanneer men zonnepanelen duurzaam koopt, geniet men niet alleen van financiële voordelen, maar draagt men ook bij aan een groenere toekomst voor iedereen.

De opgewekte stroom van monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne panelen maakt een groot verschil in hoe efficiënt zonnepanelen zijn. Monokristallijne panelen, hoewel vaak duurder, bieden doorgaans betere prestaties. De uiteindelijke keuze voor welke zonnepanelen men hangt af van budget, ruimte en persoonlijke voorkeur.

Subsidies en belastingvoordelen

Beschikbare landelijke en lokale subsidies voor particulieren en bedrijven die zonnepanelen installeren.

  • Er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor particulieren en bedrijven die zonnepanelen willen installeren. Deze kunnen helpen om de kosten te verlagen en maken het aanschaffen van zonnepanelen nog aantrekkelijker.

Mogelijkheid om btw terug te vragen bij aanschaf van zonnepanelen als particulier of ondernemer.

  • Als je als particulier of ondernemer zonnepanelen aanschaft, kun je de btw hierop terugvragen bij de belastingdienst. Dit kan een financieel voordeel opleveren dat kan oplopen tot wel honderden euro's.

Fiscale voordelen zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers.

  • Ondernemers hebben ook recht op fiscale voordelen, zoals de Energie-investeringsaftrek (EIA). Met deze aftrekpost kun je een percentage van de investeringskosten aftrekken van je fiscale winst, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Dit kan flink schelen in kosten en maakt het investeren in duurzame energie nog interessanter.

Financieringsmogelijkheden

Er is een scala aan mogelijkheden om de kosten van zonnepanelen te dekken zonder direct een aanzienlijk bedrag te hoeven betalen. Denk bijvoorbeeld aan financieringsvormen zoals leningen of leasing, waarbij het aankoopbedrag in termijnen wordt afbetaald. Zo kun je onmiddellijk van de voordelen van zonne-energie genieten zonder een grote initiële investering.

Naast het bekijken van financieringsopties is het belangrijk om op de hoogte te zijn van regelingen omtrent saldering en terugleververgoedingen. Saldering stelt huishoudens in staat om te besparen op hun energiekosten door de verrekening van zelfopgewekte stroom met het elektriciteitsnetwerk. Indien er meer stroom wordt opgewekt dan verbruikt, ontvang je een terugleververgoeding, zodat de extra geproduceerde energie niet verloren gaat.

Bij de keuze voor zonnepanelen hangt het af van verschillende factoren, zoals micro omvormers en de plaatsing van de zonnepanelen. Zodra de beste zonnepanelen er geplaatst zijn, kan men beginnen met besparen op de kosten van zonnepanelen. Hoewel de salderingsregeling voor zonnepanelen afgeschaft kan worden, zijn er nog steeds mogelijkheden zoals het verlaagd btw-tarief en het kopen van losse zonnepanelen.

Jaguar Marketing, een toonaangevend marketingbureau, is verantwoordelijk voor het schrijven van dit informatieve artikel over zonnepanelen. Met hun uitgebreide expertise op het gebied van duurzaamheid en groene energie, biedt Jaguar Marketing waardevolle inzichten en adviezen voor iedereen die overweegt om in zonnepanelen te investeren