Wat Nederland googelde dit jaar

Wat Nederland googelde dit jaar

22-12-2022 (17:08) - Lifestyle

Wat waren voor Google de meest opvallendste stijgingen in zoekopdrachten? En wat googelt Nederland het meest met kerst? Dat is waarschijnlijk niet wat je denkt. Google deelt het met ons.

Actualiteiten

Feestdagen of niet, natuurlijk blijven we ons steevast verwonderen over actualiteiten. Trending zoekopdrachten in Google zijn de afgelopen dagen bijvoorbeeld zanger Rob de Nijs, presentator Annechien Steenhuizen, darts, schaatsen en de film Avatar.

Het weer

Het populairst in Google Zoeken in Nederland is het weer. Tsja, dat is nu eenmaal nooit voorspelbaar in Nederland.

Corona

De afgelopen twee jaar zagen we in december ook een toename in het aantal zoekopdrachten die te maken hebben met het coronavirus, zoals de zoekopdracht 'corona', waarschijnlijk om meer te weten te komen over de geldende richtlijnen en adviezen.

Vorig jaar viel ook boosterprik op, omdat de oppepcampagne toen in volle gang was. Dit jaar is er in aanloop naar de feestdagen niets meer te zien van het coronavirus in de trending zoekopdrachten.

Groenten

Waarschijnlijk is dit de tijd dat er bij sommige mensen lichte paniek ontstaat omdat er straks een lekker kerstdiner op tafel moet worden gezet. Nederlanders komen naar Google om op zoek te gaan naar recepten voor het ultieme kerstdiner. Bijna ieder jaar opnieuw vindt de piek voor zoekopdrachten die met recepten te maken hebben, in de laatste helft van december plaats. 

Welke recepten zoeken we dan? In 2021 waren recepten met kip en ook desserts zoals taart en stoofperen opvallend populair, terwijl rollade in 2020 veel werd gezocht. Dit jaar zien we tot nu toe wederom stoofperen omhoog schieten, terwijl er ook interesse is in chocolademousse, garnalencocktails en… groenten. Blijkbaar willen we alle lekkernijen compenseren met iets waar ook vitamine C in zit.

Trending qua zoekopdrachten rond groenten zijn op dit moment vooral pastinaak, haricot verts en spruitjes.

Supermarkten

Maar wat Nederland vooral googelt met kerst en écht wil weten in de aanloop naar de feestdagen? Het zijn geen recepten of weerberichten, maar wel… de openingstijden van de supermarkt!

Zie hieronder de interesse in zoekopdrachten naar twee van de grote supermarkten in ons land in de afgelopen vijf jaar. Albert Heijn is de blauwe lijn; Jumbo is de rode. Je raadt het al: de pieken vallen ieder jaar in de tweede helft van december.

Via een zoekopdracht naar de supermarkten kom je al gauw uit op hun websites waar de openingstijden voor de komende dagen zijn te vinden. Een alternatief is om de naam van je favoriete in te tikken in Google Maps. Je ziet dan gauw de openingstijden voor de specifieke supermarkt bij jou in de buurt.