65.370 deelnemers Unox Nieuwjaarsduik 2024

01-01-2024 (15:28) - Marketing

Ruim 65 duizend mensen deden vandaag mee aan een van de 162 Nieuwjaarsduiken in het hele land. De Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen trok - op een nieuwe locatie aan het strand - 10 duizend bezoekers. Het evenement kon alleen in het Limburgse Gennep niet doorgaan vanwege hoogwater.

De Unox Nieuwjaarsduik in Scheveningen. Vanwege de renovatie van de boulevard vond het spektakel voor de eerste keer niet plaats ter hoogte van het Kurhaus, maar bij Museum Beelden aan Zee.

Wat begon in 1960 als een ludieke actie met een handjevol bikkels, is uitgegroeid tot een nationaal fenomeen: de Unox Nieuwjaarsduik. Een sprong in het koude water, met de bekende oranje mutsen en daarna erwtensoep voor alle deelnemers om weer op te warmen. Ook vandaag om 12:00 uur dompelden talloze avonturiers zich onder in het behoorlijk frisse water. Zo kwam in Scheveningen het zeewater niet boven de 7 graden uit.


 

beetje relatieveren en zo

Lianne Lens, van Unox dat dit jaar het 25ste jubileum van de Unox Nieuwjaarsduik viert: “Het is een mooie traditie om het oude jaar van je af te spoelen en het nieuwe jaar fris te beginnen."  In de afgelopen weken werden daarom 25 erwtensoeptaarten uitgereikt, aan mensen met een bijzondere band met het evenement. “We zijn er trots op dat Unox, samen met honderden vrijwilligers, een steentje heeft kunnen bijdragen aan de groei van deze Hollandse traditie. Tot in de verste uithoeken van het land komen mensen bij elkaar om het jaar op deze ludieke wijze te starten. Unox is, net als de Nieuwjaarsduik, van iedereen. De afgelopen jaren zien we dat er steeds meer behoefte is om een beetje te relativeren en zo, met elkaar, het nieuwe jaar in te luiden. Dat merkten we ook tijdens de coronajaren met de ‘Nieuwjaarsduik uit Blik’ en vorig jaar met de langste aanloop ooit, een estafetteloop van Winterswijk naar Scheveningen over 226 kilometer. Mooi om te zien dat het enthousiasme alleen maar gegroeid is.”

record

“Het was weer een oergezellige belevenis, horen we uit het hele land”, aldus Alex Schuttert, voorzitter van de Stichting Nieuwjaarsduiken Nederland. “De afgelopen week, met veel wind en regen, beloofde al niet veel goeds qua omstandigheden. En vandaag was het met een windkracht 5 of 6, een duik voor echte bikkels. Gelukkig is meedoen aan de nieuwjaarsduik inmiddels zo’n vaste gewoonte voor veel mensen, dat de meesten zich niet lieten weerhouden door de slechte omstandigheden. Volgens de rapporteurs van de lokale duiken komen we dit jaar uit op 65.370 deelnemers, en dat is een record."


Bureaus

Media

Economisch