Dit zijn de 15 slimste Europese landen

Dit zijn de 15 slimste Europese landen

01-02-2024 (15:10) - Marketing

Zwitserland is volgens een nieuw onderzoek uitgeroepen tot het slimste Europese land. Online bijlesschool TutorSpace heeft een index samengesteld van 17 factoren met betrekking tot intelligentie en ontwikkeling in 44 Europese landen.

De factoren zijn gegroepeerd in vier categorieën: Onderwijs Kwaliteit en Toegang, Hoger onderwijs en onderzoek, Geletterdheid en digitale geletterdheid, Overheidsinvesteringen. Met behulp van deze categorieën gaf het team elk land een score van 100 en tenslotte berekenden ze een totaalscore van 100 en rangschikten ze de landen van hoog naar laag.

Zwitserland

Zwitserland staat op de eerste plaats met een totaalscore van 81,1 op 100. Zwitserland staat bovenaan de lijst met scores boven de 75 in elk van de vier categorieën en met de op één na hoogste score voor onderwijskwaliteit en -toegang. De Zwitserse overheid besteedt 14,24% van haar uitgaven aan onderwijs, wat bijdraagt aan een hoger opleidingsniveau op scholen en universiteiten. 33% van de 25- tot 64-jarigen in Zwitserland heeft tertiair onderwijs gevolgd, dat wordt geclassificeerd als universitair niveau.

Nederland op acht

Nederland staat op de achtste plaats met 68,97 op 100, op de voet gevolgd door Estland op de negende plaats met 68,87 op 100. Estland heeft de hoogste score van de top 15 voor onderwijskwaliteit en -toegang en de overheid besteedt 14,35% van haar uitgaven aan onderwijs. Nederland scoort hoog in geletterdheid en digitale geletterdheid, met 92% van de bevolking die gebruik maakt van het internet. 


Bureaus

Media

Economisch