Dyson: Luchtvervuiling in Nederlandse huizen hoger dan WHO richtlijn

Dyson: Luchtvervuiling in Nederlandse huizen hoger dan WHO richtlijn

12-02-2024 (12:30) - Marketing

Bij luchtvervuiling denken de meeste mensen vooral aan rokende fabrieken, verkeer en smog in de buitenlucht. Thuis kun je met een gerust hart ademhalen, toch? Niets blijkt minder waar.

Nieuw onderzoek van Dyson brengt aan het licht dat de Nederlandse lucht binnenshuis vaak juist slechter is dan buiten, en dat de fijnstofconcentratie in huis zelfs 2 keer hoger is dan de richtlijnen van de WHO, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Dyson onderzocht de data van zo’n 2,5 miljoen luchtreinigers wereldwijd, en heeft daarmee in veel landen de luchtkwaliteit binnenshuis gedetailleerd in kaart gebracht. In het onderzoek zijn ook zo’n 17.000 Nederlandse luchtreinigers meegenomen. Uit de data blijkt dat de lucht in Nederlandse huizen er behoorlijk slecht aan toe is, met zorgwekkende consequenties voor de gezondheid.

Twee keer zo hoog

Volgens de richtlijn mag de concentratie fijnstof (PM 2.5) binnenshuis in een gemiddeld jaar niet hoger zijn dan 5 microgram per kubieke meter voor een gezond klimaat in huis. Echter, uit de data van Dyson kun je een alarmerende conclusie trekken: in heel Nederland ligt dit niveau binnenshuis ruim twee keer zo hoog als de WHO-richtlijn, namelijk op 11,57 microgram per kubieke meter. In maart, de meest vervuilde maand van het jaar, stijgt het fijnstofniveau zelfs vier keer boven de norm. Daarbij is de lucht in onze huizen opvallend genoeg vervuilder dan buiten, binnen is sprake van 7% meer fijnstof.

Ontstekingen en beschadigingen

In het onderzoek is vooral gekeken naar de fijnstofconcentratie binnenshuis. Fijnstof bestaat uit kleine deeltjes (< 2,5 micrometer), die in de lucht zweven en gemakkelijk worden ingeademd. Wanneer deze deeltjes diep in de longen doordringen, kunnen ze ontstekingen veroorzaken en de luchtwegen beschadigen. Langdurige blootstelling aan fijnstof wordt geassocieerd met gezondheidsproblemen, waaronder ademhalings- en hartziekten, het verergeren van bestaande astma en zelfs een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden. Volgens de World Health Organization is luchtvervuiling de grootste bedreiging voor de gezondheid van mensen. 9 op de 10 mensen ademen vervuilde lucht in, dit veroorzaakt jaarlijks meer dan 7 miljoen vroegtijdige sterfgevallen, waaronder 4 miljoen door vervuilde binnenlucht.

Meest vervuilend

Zowel in Nederland als wereldwijd is de winter het seizoen waarin de binnenlucht het meest vervuild is. Dit komt omdat de verwarming dan hoog staat en de ramen en ventilatieroosters dicht blijven vanwege de kou buiten. Betreft het tijdstip is er ook een patroon te zien: in Nederland is de lucht in huis tussen 18:00 en 00:00 uur het meest vervuild. Ook dit is te verklaren: ’s Avonds komen de meeste mensen namelijk thuis van hun werk en wordt er volop gekookt, gedoucht en geleefd in het huis. Dit veroorzaakt dampen, gassen, stofdeeltjes en vocht.

Onzichtbaar probleem

Professor Hugh Montgomery, voorzitter van Intensive Care Medicine aan het University College London, en de wetenschappelijke adviesraad van Dyson: “We denken vaak dat luchtvervuiling een probleem is dat vooral buiten en langs wegen optreedt, maar de waarheid blijkt toch anders. Onderzoek naar luchtvervuiling loopt nog altijd achter. De bevindingen van Dyson geven ons daarom waardevol inzicht in de echte vervuilingsniveaus in huizen wereldwijd. Het begrijpen van de vervuiling om ons heen is de eerste stap in het zorgen dat we er minder aan worden blootgesteld.”

Middenmoot

Vergeleken met andere landen is Nederland een middenmoot op het gebied van de luchtkwaliteit binnenshuis. Zo staat Nederland op plek 13 van de 31 van landen met de schoonste lucht binnenshuis. Vooral vergeleken met landen als Zweden, Finland, Noorwegen, Nieuw-Zeeland en Australië, die samen de top 5 vormen, is het verschil groot: de fijnstofconcentratie in Nederlandse huizen is ten opzichte van deze landen ongeveer twee keer zo hoog. Toch kan het altijd erger: in Turkije, India en China, die de lijst afsluiten, ligt het fijnstofniveau in huis zo’n twee, drie en vijf keer zo hoog als in Nederland. 


Bureaus

Media

Economisch