Eye Care Foundation helpt 7 miljoen oogpatiënten in Azië en Afrika

31-10-2023 (14:55) - Marketing

Eye Care Foundation kondigt aan dat er aan de vooravond van haar 40-jarig jubileum, 7 miljoen patiënten zijn behandeld sinds de oprichting in 1984.

Eye Care Foundation richt zich op het voorkomen en genezen van vermijdbare blindheid en slechtziendheid in Laos, Vietnam, Nepal, Cambodja en Tanzania. Hiermee draagt Eye Care Foundation bij aan het realiseren van een gelijkwaardiger wereld. Want als je kan zien, kan je meedoen aan het arbeidsproces, het sociale leven en kan je onderwijs volgen. "We bedanken onze donateurs die deze ongelofelijke mijlpaal mogelijk hebben gemaakt en werken er hard aan om het volgende miljoen te bereiken, omdat geen enkel leven in het donker geleefd zou moeten worden als wij dat kunnen verhelpen." Björn Stenvers (51) CEO Eye Care Foundation.

Verbetering van levensniveau 

Eye Care Foundation (ECF) wil meewerken om een einde te maken aan vermijdbare blindheid en slechtziendheid in het Globale Zuiden. Daar leidt blindheid namelijk tot grote economische en sociale problemen. Blinde mensen kunnen doorgaans zelf niet meer werken en zijn afhankelijk van familieleden en vrienden. Ook het volgen van onderwijs wordt door blind- en slechtzienheid beperkt. Een staaroperatie of het aanmeten van een bril geeft patiënten met oogproblemen weer zicht op een toekomst. Ze kunnen weer naar school, kunnen weer werken of voor hun kinderen en kleinkinderen zorgen.

Mobiele oogkampen

Om mensen in afgelegen gebieden te bereiken, organiseert ECF mobiele oogkampen. Dat betekent vaak urenlange ritten over onverharde wegen waarbij al dagen daarvoor de komst van de oogarts en het team wordt aangekondigd. Tijdens deze oogkampen die meestal een paar dagen duren, worden ogen controleert en worden oogoperaties uitgevoerd. Naast het mogelijk maken van behandelingen, heeft ECF de afgelopen 40 jaar ook geïnvesteerd in opleidingen en trainingen voor meer dan 40.000 oogartsen en oogzorgpersoneel. Hierdoor is oogzorg beter verankerd geraakt in de gezondheidzorg in de diverse landen.

1,1 miljard mensen

"Het is tijd voor een vastberaden ambitie, waarbij we onze overvloed aan kennis, technologie en middelen inzetten om een einde te maken aan vermijdbaar gezichtsverlies en universele oogzorg te realiseren. Deze verantwoordelijkheid vraagt om gedurfde acties en toezeggingen op mondiaal, nationaal en lokaal niveau om de 1,1 miljard mensen die leven met een visuele beperking te bereiken en aanzienlijke vooruitgang te boeken bij het behalen van de SDG's tegen 2030". Dr. Walton Webson, permanent vertegenwoordiger van de missie van Antigua en Barbuda en oprichter/voorzitter van de VN-groep Friends of Vision.

Goed kunnen zien is niet vanzelfsprekend. Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders hebben een oogprobleem, wereldwijd zijn dat er 1,1 miljard. Nog eens 2 tot 3 miljard mensen hebben voortdurende toegang nodig tot diensten om hun visie en vermogen om in de samenleving te functioneren te optimaliseren. Vroeg of laat krijgt bijna iedereen in zijn leven te maken met verminderd zicht. Maar goede oogzorg is voor 1 op de 7 mensen niet beschikbaar. Hierdoor worden miljoenen onnodig blind of slechtziend.


Bureaus

Media

Economisch