Pride Week bij Pathé met gastcurator Patrick Martens

14-07-2022 (15:45) - Marketing

Voor het derde jaar op rij viert Pathé Pride week met een speciale filmselectie in de theaters en op Pathé Thuis. Van zaterdag 30 juli tot en met zondag 7 augustus zijn vijf nieuwe én klassieke films binnen de My Gender, My Pride thema’s te zien in ruim 20 Pathé bioscopen.
 
Pathé vindt het belangrijk om altijd een brede diversiteit aan films te delen voor een groot publiek en vertoont daarom gedurende het gehele jaar een filmprogrammering met verhalen over en gemaakt door mensen van verschillende achtergronden. De Pride Week is onderdeel van drie speciale themaweken en weekenden waarin onderwerpen zoals diversiteit & inclusiviteit, gender en LHBTIQ+ extra worden uitgelicht. Dit is het derde jaar op rij dat Pathé de Pride Week organiseert, naast de Pride Nights die al sinds 2004 bij Pathé plaatsvinden.
 

Filmprogrammering bij Pathé

Zaterdag 30 juli, Pride Night (nieuwe film): Firebird, 2021, in 20 Pathé bioscopen, spreker Patrick Martens in Pathé Arena
Dinsdag 2 augustus, Pride Classic: The Favourite, 2018, in Koninklijk Theater Tuschinski, Pathé City en Pathé Buitenhof, spreker De Lesbische Liga in Pathé City
Woensdag 3 augustus, Pride Night (nieuwe film): Veneno, 2020, Thema Trans, in 20 Pathé bioscopen
Zaterdag 6 augustus, Pride Classic: The Rocky Horror Picture Show, 1975, in 20 Pathé bioscopen
Zondag 7 augustus, Pride Classic: Love, Simon, 2018, in 20 Pathé bioscopen, sprekers Tim Oliehoek in Pathé De Munt en Glenn Eilbracht in Pathé Schouwburgplein
 

Pathé Thuis

De Pride Week wordt ook bij Pathé Thuis ondersteund met een speciale Pride Collectie. Acteur en presentator Patrick Martens heeft deze collectie van meer dan 20 relevante films over Pride thema's samengesteld, waaronder Moonlight, Girl, Flee, A Single man en Call Me By Your Name. Bekijk hier de Pride collectie op Pathé Thuis.
 

Gastsprekers

Patrick Martens
Over zijn gastcuratorschap tijdens de Pride Week bij Pathé Thuis, zegt Patrick: "Er zijn zoveel verhalen die verteld en gezien moet worden voor bewustwording en erkenning. Daar is film een fantastisch medium voor. Films laten het echte leven zien, waarmee je je kunt identificeren en die wat licht en lucht kunnen brengen in moeilijke tijden. Met de Pride collectie op Pathé Thuis heb ik een selectie gemaakt van ruim 20 mooie en relevante films over Pride thema’s die kijkers kunnen raken en inspireren. Daarnaast ben ik er trots op om de film Firebird te mogen inleiden tijdens de kick-off van de Pride Week bij Pathé Arena."
 
Tim Oliehoek
Over Love, Simon zegt Tim: "Dit is de film waarbij ik dacht: waarom was die er niet in mijn puberjaren? Gay films zijn vaak donker en ontoegankelijk, waardoor je bijna de kast niet uit durft te komen. Maar Love, Simon biedt in een vrolijke traditionele high school setting juist hoop door de luchtige en relativerende toon. Bovendien is hij heel toegankelijk voor een breed publiek, waardoor de film ook nog eens emanciperend werkt."
 
De Lesbische Liga
Vera en Annefleur: "We hebben het vaak over lesbische films uit een tijd zonder elektriciteit, die veelal somber, voorspelbaar en diep ongelukkig zijn. The Favourite is niks van dit allemaal. Een grappige, rare en heerlijke film met Rachel Weisz, Emma Stone en Olivia Coleman. Een driehoeksverhouding tot in het extreme, dit is een lesbische koortsdroom op film. Happy Pride!"
 
Glenn Eilbracht
Glenn: "Het verhaal van Love, Simon is voor mij erg herkenbaar. Niet alleen omdat het dichtbij mij staat, maar ook omdat ik zelf in het begin moeite had om achter mijn geaardheid te komen. Deze film is voor velen een herkenning en bezorgt keer op keer kippenvel. Ik kijk ernaar uit om deze film in te mogen leiden bij Pathé en zo bezoekers bewuster te maken van de negatieve effecten van pesten, én te inspireren met deze mooie en krachtige film."

Bureaus

Media

Economisch