Veluwe en Zuid-Limburg dit jaar favoriete vakantiestreken voor Nederlander

Veluwe en Zuid-Limburg dit jaar favoriete vakantiestreken voor Nederlander

08-07-2024 (10:42) - Marketing

De Veluwe is de populairste streek om op vakantie te gaan, direct gevolgd door Zuid-Limburg. Opvallend is dat Zuid- en Noord-Limburg als vakantiegebieden hoog scoren, maar dat de reputatie van Limburg als geheel steeds verder wegzakt. Dit blijkt uit het Steden & Streken Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy.

Veluwe dankt zijn nummer één positie als vakantiestreek vooral aan de hoge rapportcijfers voor de mooie natuur met de fijne wandel- en fietsmogelijkheden. De aantrekkingskracht van Zuid-Limburg wordt gevormd door de mix van natuur en gastvrijheid. Een vakantie in Zuid-Limburg wordt weliswaar als sfeervoller ervaren, maar de Nederlander voelt zich meer thuis op de Gelderse Veluwe, blijkt uit het onderzoek. Daarom gaat men nóg liever naar de Veluwe.

Favoriete vakantiestreken in 2024

1. Veluwe
2. Zuid-Limburg
3. Texel
4. Achterhoek
5. Terschelling
6. Utrechtse Heuvelrug
7. Ameland
8. Noord-Limburg
9. Zeeuwse eilanden
10. Schiermonnikoog

Leuk voor even

Opvallende onderzoeksuitkomst is de dalende reputatie van Limburg als geheel. Terwijl de provincie bij de eerste onderzoeksmeting van 2011 nog de koppositie innam, moet Limburg dertien jaar later genoegen nemen met plek nummer vijf op de reputatieranglijst van Nederlandse provincies. Noord-Brabant heeft enkele jaren geleden de nummer één plaats al overgenomen, maar Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland moet Limburg nu ook voor laten gaan.

Merkadviseur Hendrik Beerda: ‘Terwijl de Nederlander in coronatijd een landelijke omgeving veel meer is gaan waarderen, heeft Limburg niet geprofiteerd van deze trend. Als vakantiebestemming blijft de provincie heel populair, met name onder Randstedelingen, maar na de vakantie gaat men graag weer naar huis. Bij tieners zie je dit patroon ook duidelijk: voor hen is Limburg favoriet om te bezoeken maar later als ze groot zijn gaan ze het liefst wonen in Zuid-Holland, Noord-Brabant of Noord-Holland. Limburg mist de gewenste dynamiek en de faciliteiten die voor wonen belangrijk zijn, zoals een rijk cultuur-, sport- en winkelaanbod.’

Provincies met sterkste reputatie in 2024 (+ positie in 2011)

1. (2) Noord-Brabant
2. (5) Zuid-Holland
3. (4) Gelderland
4. (3) Noord-Holland
5. (1) Limburg
6. (10) Overijssel
7. (6) Utrecht
8. (8) Drenthe
9. (7) Zeeland
10. (9) Friesland
11. (11) Groningen
12. (12) Flevoland


Bureaus

Media

Economisch