NOS gaat 'NOS Journaal in Makkelijke Taal' uitzenden

NOS gaat 'NOS Journaal in Makkelijke Taal' uitzenden

25-07-2024 (11:33) - Media

Vanaf maandag 2 september zal de NOS iedere werkdag een journaal in heldere taal en met meer uitleg uitzenden dan het reguliere NOS journaal. 

Via LinkedIn laat de omroep weten dat zij de taak hebben om nieuws beschikbaar te maken voor heel Nederland, dus ook de 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. 

In het nieuwe journaal komen minder onderwerpen aan bod en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Ook spreekt de presentator rustiger en is het tempo van het beeld rustiger. 

Onderzoek

Eerder deed de NOS onderzoek naar hoe zij het nieuws makkelijker te begrijpen kunnen maken voor deze doelgroep. Dit deden zij samen met Stichting Lezen en Schrijven. In 2021 kwam daar al het NOS Nieuws van de Week uit voort. Dit werd uitgezonden op YouTube en op regionale zenders. Het NOS Journaal in Makkelijke Taal is een vervolg op dit initiatief. 

NOS Nieuws hoofdredacteur Giselle van Cann via LinkedIn: “De redactie heeft veel contact gehad met deze doelgroep. We merkten hoe fijn ze het vinden om het nieuws goed te kunnen volgen. Wij journalisten vonden hun feedback heel leerzaam en inspirerend.”

Het nieuwe journaal wordt vanaf 2 september iedere werkdag van 17.00 tot 17.08 uitgezonden. 

 


Bureaus

Marketing

Economisch