Directeur Charlotte Rixten verlaat  Museum Villa Mondriaan voor TU Delft

Directeur Charlotte Rixten verlaat Museum Villa Mondriaan voor TU Delft

29-08-2022 (17:31) - Mensen

Charlotte Rixten (29) vertrekt als directeur bij Museum Villa Mondriaan. Per 1 november is zij benoemd tot Head of Academic Heritage aan de TU Delft.
 
Bij haar vertrek laat zij een museum achter met een brede maatschappelijke rol, tentoonstellingen van belang en een gedegen organisatie. Een museum dat klaar is om verder te groeien in een nieuw hoofdstuk.
 
Onder Rixtens leiding is het museum diverser en inclusiever geworden. Van kleine stappen als gratis tampons en maandverband op de genderneutrale toiletten tot de ruimte voor nieuwe stemmen en verhalen over de collectie en het erfgoed van Villa Mondriaan. Zo maakte Rixten samen met de voormalige Marokkaanse gastarbeiders een tentoonstelling over hun tijd in het pand aan de Zonnebrink 4, verteld vanuit hun perspectief. Villa Mondriaan is sinds 2021 ook het eerste museum in Nederland dat een audiotour in het Arabisch en Farsi aanbied, waarin moedertaalsprekers hun eigen visie op een werk van Mondriaan delen. Tevens is het museum een geregistreerd lid van de Nederlandse Museumverenging geworden.
 
Het verhaal van Mondriaan is de afgelopen vier jaar op meer manieren uitgebreid. Zo worden op de museumwebsite zijn werken op een nieuwe manier gepresenteerd. In 2021 werd een nieuwe app en museumguidesysteem gelanceerd. Tijdens de lockdown trad het museum buiten zijn muren met letterlijk de grootste museumzaal: het landschap van Winterswijk waarin 15 werken als het ware teruggeplaatst zijn op de plek waar ze werden gemaakt.
 
De vacature voor de nieuwe directeur is vooralsnog uitgezet onder de oud junior-directeuren van het museum. Tijdens hun junior-directeur stage hebben zij niet alleen Villa Mondriaan leren kennen, maar volwaardig plaatsgenomen in het directie team. Tot nu toe zijn alle directeuren van Villa Mondriaan geworven onder de junior-directeuren.
 

Foto Iris Zaagman-Min