Géke Roelink nieuwe directeur NEMO Science Museum

06-10-2022 (12:58) - Mensen

Géke Roelink is benoemd tot algemeen directeur en voorzitter raad van bestuur van het NEMO Science Museum. Vanaf 1 februari 2023 zal zij directeur-bestuurder Michiel Buchel opvolgen, die dan met pensioen gaat.

Géke Roelink: “Ik kijk er naar uit aan de slag te gaan met deze veelzijdige baan op een van de mooiste plekken in Nederland, met een belangrijke rol in onze samenleving. Want een krachtig en inspirerend NEMO is van onschatbare waarde om de blik van jong en oud te verruimen en nieuwsgierigheid en verwondering te stimuleren.” Vroeger kwam ze vaak met haar kinderen in het museum. Vooral de Kettingreactie, de opstelling water zuiveren en lezingen van wetenschappers als Robbert Dijkgraaf waren favoriet. Ze verheugt zich om terug te keren en het succes van het museum samen met het team en de raad van toezicht voort te zetten.

Sterk persoon

Bernard Fortuyn, voorzitter van de raad van toezicht van NEMO Science Museum: “De raad van toezicht heeft veel vertrouwen in Géke Roelink. Met haar ervaring, ook in het cultureel ondernemen, en als bekende in de culturele sector denken we in haar een sterk persoon gevonden te hebben die NEMO in deze maatschappelijk turbulente tijden kan leiden. We danken Michiel Buchel voor zijn jarenlange leiderschap dat NEMO gemaakt heeft tot het succesvolle wetenschapsmuseum dat het nu is”.

Over Géke Roelink

Géke Roelink is sinds 2011 directeur-bestuurder van Filmhuis Den Haag. Haar inspanningen hebben ervoor gezorgd dat het Filmhuis een bruisend centrum van het Haagse culturele leven is geworden en een knooppunt voor kennis, dialoog, sociale en culturele uitwisseling. In 2015 ontving Filmhuis Den Haag dan ook de Europa Cinemas Award voor beste programmering.

Haar eerdere rollen waren onder meer Hoofd Sector Presentatie bij het Eye Filmmuseum (2002 - 2010) en Hoofd Marketing en Studievoorlichting aan de Universiteit van Amsterdam (1998 - 2002). Daarnaast bekleedt en bekleedde zij verschillende nevenfuncties. Momenteel is ze onder meer adviseur van de Raad voor Cultuur en lid van de raad van toezicht van het Imagine Film Festival. Eerder was ze onder andere bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en mentor in het UNIC Women's Cinema Leadership Programme. In 2022 ontving ze de UNIC Achievement Award voor haar idealistische visie en onvermoeibare inzet.