Hoe behoud je medewerkers?

21-07-2022 (11:21) - Mensen

Als werkgever zie je liever niet dat er medewerkers bij jouw bedrijf vertrekken. Om te voorkomen dat er in jouw bedrijf een hoog personeelsverloop plaatsvindt, is het belangrijk om te weten hoe je jouw bedrijf aantrekkelijk maakt bij jouw werknemers. Maar hoe behoud je medewerkers nou precies? Deze tips zullen je een handje op weg helpen.
 

1.   Wees betrokken

Hoe behoud je medewerkers nou beter dan als werkgever betrokken te zijn? Door betrokken te zijn zorg je namelijk voor vertrouwen bij je personeel, waardoor werknemers minder snel zullen vertrekken. Zorg er ten eerste voor dat je als werkgever voldoende bereikbaar bent. Niets is vervelender dan een werknemer die totaal niet in contact kan komen met zijn werkgever. Daarnaast is het van belang dat je als werkgever weet wie je personeel is. Communiceer met ze, vraag hoe hun weekend was, hoe het met hun familie gaat, enzovoorts. Toon dus genoeg interesse en ga gesprekken met ze aan op zowel privé- als op werkgebied. Betrokken zijn kost niet veel moeite, maar is enorm waardevol.
 

2.              Prettige werksfeer

Een goede werksfeer begint bij een prettige werkomgeving. Met een fijne werkomgeving creëer je namelijk meer productiviteit en motivatie bij je werknemers, wat weer invloed heeft op de sfeer. Schaf dus comfortabele meubels aan en zorg daarnaast ook dat er voldoende daglicht binnenkomt. Naast een prettige werkomgeving, is het ook van belang om het contact tussen jouw werknemers goed te houden. Organiseer bijvoorbeeld elke maand een bedrijfsuitje en zorg dat er elke week een vrijdagmiddagborrel is. Zo laat je zien dat het bij jouw bedrijf meer dan alleen om ‘werken’ draait, en dat plezier maken en een goede connectie met je collega’s hebben ook heel belangrijk is. 
 

3.              Spreek waardering uit

Om medewerkers aan je te binden, is het van belang dat je voldoende waardering toont als werkgever. Heeft jouw werknemer een grote klant binnengehaald of een opdracht excellent uitgevoerd? Zorg dan dat je deze successen viert. Dit kan je doen door een compliment te geven, maar je kan ook iets meer uitpakken in de vorm van een beloning. Denk bij zo’n beloning aan extra geld, meer vrije tijd of een persoonlijk cadeautje. Door waardering te tonen, motiveer je jouw werknemers destemeer: jouw personeel zal niet snel bij jouw bedrijf zal vertrekken.
 

4.              Stimuleer groei en ontwikkeling

Geen werknemer houdt van saai, constant werkt. Iedereen is op zoek naar een beetje uitdaging en diversiteit. Maar hoe behoud je medewerkers hier dan mee? Dat doe je door opleidingsmogelijkheden te bieden, zoals trainingen en cursussen. Hierdoor krijgen jouw werknemers net dat beetje extra uitdaging die ze nodig hebben. Daarnaast groeien ze hier niet alleen zelf mee, maar zorgen ze ook nog voor extra kennis binnen jouw bedrijf. Zo bind je medewerkers aan je én zorg je voor meer groei: twee vliegen in één klap. 
 

5.              Werk en privé in balans

Met een juiste werk-privé balans zorg je er niet alleen voor dat je je werknemers tevreden houdt, maar ook voorkom je hiermee hoge werkstress en overspannenheid bij je personeel. Om de juiste werk-privé balans te bereiken, is het eerste wat je doet dit bespreekbaar maken met je personeel. Praat erover en vraag bij je werknemers na hoe zij de werk-privé balans ervaren en hoe deze eventueel verbeterd kan worden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om flexibele werktijden in te stellen. Hierbij laat je je werknemers ‘vrij’ in de tijden dat ze werken. Zo lang het werk maar af komt, is het goed. 
 
Deze tips voor ‘‘hoe behoud je medewerkers?’’, helpen je gegarandeerd om jouw bedrijf aantrekkelijk te maken voor werknemers, waardoor vertrekken niet snel zal gebeuren. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat er toch af en toe personeel vertrekt bij jouw bedrijf. Nieuw personeel gezocht? Zorg er dan voor dat je naast een goede werkgever ook aan employer branding doet. Dat kan ervoor zorgen dat jij binnen de kortste keren de kandidaat vindt die je nodig hebt.