Marwan Magroun benoemd tot Fotograaf des Vaderlands

Marwan Magroun benoemd tot Fotograaf des Vaderlands

17-11-2022 (17:03) - Mensen

HALAL-fotograaf en regisseur Marwan Magroun is in het Nederlands Fotomuseum benoemd tot de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Als Fotograaf des Vaderlands zal hij de komende twee jaar als ambassadeur voor de fotografie optreden.

Marwan Magroun is de zesde Fotograaf des Vaderlands en volgt Jan Dirk van der Burg op, die het ambt vier jaar vervulde. Zijn werk richt zich op het herdefiniëren van de hedendaagse beeldcultuur en hij streeft ernaar om het toegankelijker en inclusiever te maken door gebruik te maken van de kunst van het vertellen van verhalen.

Gevarieerde wereld tonen

Marwan: “Ik ben vereerd de komende twee jaar Fotograaf des Vaderlands te zijn en dat ik beelden mag toevoegen aan het huidige beeldlandschap. Van ons, de Nederlanders, hoe we naar elkaar kijken en wat we denken te zien. Ik vind het belangrijk hier mijn steentje aan bij te dragen. Alleen door een gevarieerde wereld te tonen kan het beeld van anderen worden genuanceerd. Ook ben ik van mening dat de beelden alleen oprecht zijn als ze van binnenuit worden verteld - door de personen in beeld, maar evengoed door de maker. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik deze twee jaar de verteller en verbeelder van het vaderland mag zijn."

Selectieproces

Om voor de selectie van de Fotograaf des Vaderlands in aanmerking te komen, is een oproep gedaan aan de leden van Platform Fotografie Nederland, een samenwerkingsverband van negen fotografie-presenterende instellingen. Deze oproep is verspreid over het land, waar op gereageerd kon worden. Op basis van deze namen is een longlist samengesteld. De uiteindelijke keuze is gemaakt door een commissie bestaande uit Wilfried de Jong (theater- en televisiemaker met een grote passie voor fotografie) en curatoren van het Nederlands Fotomuseum, Frits Gierstberg en Guinevere Ras: “Marwan Magroun heeft in zijn fotografische en filmische werk laten zien dat hij belangrijke en soms gevoelige maatschappelijke onderwerpen op een even integere als verrassende wijze weet te verbeelden. Terwijl hij ons inspireert, ontroert en uitdaagt, doorbreekt hij uiteenlopende visuele clichés. We zijn verheugd dat Marwan de taak van Fotograaf des Vaderlands voor de komende periode op zich heeft willen nemen en kijken erg uit naar de resultaten.”

Ontzettend trots

Gijs Determeijer, oprichter fotografieagentschap van HALAL: “Ten eerste, ik ben gewoon ontzettend trots op Marwan! Het is niet niks om als autodidact dit podium te bestijgen. Marwan heeft met zijn veelbekroonde project Life of Fathers laten zien dat hij erin geslaagd is de heersende opvatting over de afwezige vader met migratieachtergrond uit te dagen, door er een ander beeld naast te zetten. Op dit moment zijn wij met Marwan bezig met een documentaire over masculiniteit. Ik hoop dat het onderzoek en de beelden die hij gaat creëren in zijn rol als Fotograaf des Vaderlands en het onderzoek voor de documentaire elkaar gaan versterken. Hoe dan ook, maak je borst nat voor een geheel nieuwe blik op Nederlandse cultuur. Ongetwijfeld gaat zijn werk ons aller blik verbreden.”

Credits

Producer: Jeffrey de Roode
Director & editor: Huub Verburg
Camera: Gijs Wilbers
Colorist: Danny Cotino
In opdracht van: Nederlands Fotomuseum  

Marwan Magroun | Fotograaf des Vaderlands from Halal on Vimeo.