Olga Smirnova, eerste solist bij Het Nationale Ballet, is Danser van het Jaar

27-11-2022 (15:02) - Mensen

Olga Smirnova, eerste solist bij Het Nationale Ballet sinds maart 2022, is door de lezers van het internationaal toonaangevende danstijdschrift Dance Europe verkozen tot ‘Danser van het jaar’ 2022. Dance Europe is het grootste tijdschrift van de wereld, de medewerkers zijn professionele dansers en ex-dansers en verschijnt elke twee maanden.

Uit een lijst van twaalf genomineerde internationale topdansers kreeg Smirnova de meeste stemmen en wint daarmee de publieksprijs. Ze liet daarmee collega’s van onder andere American Ballet Theatre, The Royal Ballet, Ballet de l’Opéra national de Paris, Staatsballett Berlin en Stuttgarter Ballett achter zich. Ook eerste solist van Het Nationale Ballet Young Gyu Choi behoorde tot de genomineerden.

De lijst met genomineerden werd samengesteld door een twaalfkoppige jury van redacteuren die schrijven voor Dance Europe en andere internationale (dans)publicaties. De jury stelde een Critics’ Choice lijst van twaalf dansers samen die de meeste indruk op hen maakte in het dansseizoen 2021-2022