Soft en digitale skills leidend voor nieuwe baan

25-03-2021 (12:05) - Mensen

Het tijdperk waarin een diploma de beste baankans garandeert lijkt voorbij. 64 procent van de bedrijven vraagt nieuwe werknemers niet meer om een diploma. Dat blijkt uit de Lepaya Skills Index, een onderzoek uitgevoerd door Lepaya, onder de publiekelijke beschikbare vacatureteksten van de 100 snelst groeiende bedrijven in Nederland.
 
13 procent geeft aan wel op zoek te zijn naar een bepaald denklevel dat bij een specifieke opleiding past, maar vraagt niet meer naar het papiertje. Vaardigheden nemen daarentegen juist steeds vaker een leidende rol in de zoektocht naar nieuw personeel.
 
Soft skills door digitalisering
Door corona is de digitalisergin versneld. Het zijn juist daarom de soft-skills, die niet automatiseerbaar zijn, die in trek zijn bij bedrijven. Hoewel 2 van de 3 bedrijven hard skills, meetbare vakinhoudelijke skills, nog altijd als noodzakelijk zien, noemt ruim 60 procent van de organisaties één of meerdere soft skills als functievereiste. Communicatieve skills, oplossingsgerichtheid en zelfstandigheid behoren tot de meest gevraagde persoonlijke vaardigheden van de snelst groeiende bedrijven van Nederland.