Hoe word je een authentiek leider?

10-02-2021 (15:28) - Personal Growth

Vrouwelijke rolmodellen en experts delen hun tips & tricks
Wat betekent het nou écht om anno 2021 te leiden als vrouw? Geef jij je eigen definitie aan leiderschap of kopieer je – onbewust – het stereotype dat we hebben van een leider; een witte man in een pak die doortastend de organisatie vanaf de top leidt. Hoe doe je dat, impact maken en tegelijkertijd vanuit je eigen waarden leiden?
 
Caroline Glasbergen, oprichter van New Female Leaders is een expert op het gebied van authentiek leiderschap. Zij spreekt hier wekelijks over met verschillende succesvolle vrouwelijke rolmodellen en experts. Hieronder delen we een aantal waardevolle tips met je.
 

Luister eens wat vaker naar de nee-knikkers

Als je een stevige mening hebt en een sterke persoonlijkheid, kan het zijn dat veel mensen je niet tegen durven te spreken. Maar vergeet niet dat ook jij fouten maakt. Je hebt het simpelweg niet altijd bij het juiste eind.
 
Samira Rafaella, Europarlementariër: “Ik zeg altijd, als je niet wilt slagen als leider, dan moet je mensen in je omgeving aannemen die heel veel ja-knikken en je vooral geen tegenspraak geven. Dat is volgens mij een van de voornaamste redenen dat veel mensen het niet redden. Veel leiders falen omdat ze tegenspraak niet tolereren.”
 
Kijk daarom eens wat vaker naar de nee-knikkers of de mensen die je tegenspreken. Zijn die er niet, vraag anderen dan om hun mening. Betrek de mensen om je heen in het proces en luister ook daadwerkelijk naar ze. Misschien hebben ze het mis, maar het kan nooit kwaad om zaken van verschillende kanten te belichten.
 

Durf kwetsbaar te zijn

Vaak zijn we bang dat wanneer we ons kwetsbaar opstellen, we worden gezien als zwak. Maar Lucy Woesthoff, schrijver van het boek Woman, legt in een gesprek met Caroline uit, dat juist die kwetsbaarheid en zachtheid een kracht is:
 
Lucy: “We worden geleerd dat zachtheid zwak is en dat empathie naïef is. Maar ik voel in alles dat dat niet klopt. Laatst postte ik op Instagram de quote: ‘The thing about staying soft is that you're so much harder to break’. Ik zie het helemaal voor me, zo'n rietstengel die meebuigt in de wind. Je kan alles opvangen en je komt gewoon weer terug. Wanneer je ergens heel hard of stevig in gaat staan, dan ben je ook makkelijker te breken.”
 
Kate Northrup, coach en auteur van onder andere Do Less, kan zich hier helemaal in vinden: “In mijn ogen is kwetsbaarheid een van de belangrijkste kenmerken van een succesvol leider. Wees eerlijk tegenover jezelf en weet dat je elke dag fouten kunt maken. Probeer mislukkingen niet te vermijden maar omarm ze, leer ervan en integreer het. Zo kun je veranderen, groeien en evolueren.” Dat maak je een echte authentieke leider.
 

Zoek een goede mentor

Je kunt niet alles zelf en je kunt niet alles alleen. Vaak als je middenin een proces zit, zie je niet meer wat er allemaal mogelijk is. Een goede mentor of coach kan met een helicopterview naar je situatie kijken en je op (andere) inzichten brengen.
 
Sophie van Gool, expert in onderhandelen en gendergelijkheid, beaamt dit: “Voor de groei van je kwaliteiten is het belangrijk dat je iemand vindt aan wie je jezelf kan optrekken, die echt in je gelooft.”
 
Daarnaast kun je jezelf laten inspireren door vrouwen die het al eerder hebben gedaan. Het is ontzettend waardevol om te bepalen wie je rolmodel is. Daarmee creëer je onbewust meer persoonlijke mogelijkheden en zelfvertrouwen.
 

Omarm je feminiene eigenschappen

We hebben als mens zowel masculiene als feminiene eigenschappen. Wanneer we het over een leider hebben, denken we vaak aan de masculiene eigenschappen zoals korte termijn denken, ratio, doorzettingsvermogen en de focus op groei. Maar wat blijkt, juist wanneer leiders hun masculiene en feminiene eigenschappen (zoals intuïtie, duurzaamheid, kwetsbaarheid en empathie) in balans brengen, dan komen ze vaak als de beste leiders uit de bus.
 
Jeanne de Kroon, oprichter van Zazi Vintage: “In deze tijd is het belangrijk om juist je vrouwelijke eigenschappen als zorg, mensen zien, balans in harmonie en werken met natuur en omgeving in te zetten. Ik denk dat we aan de vooravond staan van veel grote systematisch veranderingen in hoe we met onze omgeving omgaan en hoe we die proberen te veranderen. Daarin kan vrouwelijk leiderschap een enorme rol spelen.”
 

Sisterhood

Vrouwen zouden elkaar het licht niet in de ogen gunnen. We hebben het hier over de welbekende Krabbenmand, die symbool staat voor hoe vrouwen elkaar klein houden en op deze manier het bestaande patriarchale systeem in stand houden. Daan Borrel en Milou Deelen, beide journalist en schrijver vertellen er uitgebreid over.
 
De conclusie: we moeten vooral af van die Krabbenmand. Het is juist ontzettend belangrijk om elkaar als vrouwen te helpen. We moeten dit met elkaar doen. Daan en Milou geven de volgende tips:
 
“Denk bijvoorbeeld eens wat vaker aan een vrouw, als je opzoek bent naar een dienst. Bij bepaalde beroepen denken we vaak vanzelfsprekend aan een man, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Loodgietwerk kan best door een vrouw gedaan worden en een tatoeage hoeft ook niet door een man gezet te worden.”
 
“Geef vrouwen vaker complimenten”, gaat Daan verder. “Ik vond dat eerst best wel spannend om te doen terwijl het eigenlijk heel erg leuk is om een vrouw te vertellen wat ze goed doet. Andere vrouwen over andere vrouwen vertellen is zelfs nog leuker.”
 

Creëer een community

De weg naar je eigen definitie van leiderschap is niet eenvoudig. Maar weet dat je niet alleen bent. Er zijn er meer zoals jij en waarom zou je elkaars krachten niet bundelen?
Caroline: “Ik geloof dat diversiteit leidt tot betere beslissingen en beter leiderschap voor de wereld en onze toekomst.” Leer van elkaar. Jeanne is het daar ook mee eens: “Voor mij gaat leiderschap over community. Dat iedereen gezien wordt en met elkaar in samenhang zit. Wij als vrouwen hebben de gave om door middel van liefde, zorg, geduld, inzicht en intuïtie mensen aan elkaar te verbinden en daar een veilige plek voor te creëren.”
 
Met het platform New Female Leaders wil Caroline vrouwen helpen om hun eigen definitie aan leiderschap te geven en te leiden vanuit hun authentieke zelf. Elke week interviewt ze een bekende leider en expert voor haar podcastserie. Op 10 februari wordt er een eenmalige podcast drop gedaan van 7 podcasts met onder andere Samira, Kate, Jeanne, Lucy, Sophie, Daan & Milou. Ga jij ook bingeluisteren? Dit kan via Spotify of alle andere bekende podcast kanalen.