Met welke gedachten voed jij jezelf in 2020?

07-01-2020 (11:33) - Personal Growth

Al op de tweede dag van het jaar werden we alweer in verwarring gebracht over het “beste dieet” van 2020. Dat stelt althans online magazine U.S. News and World Report, dat elk jaar een lijst opstelt met de gezondste diëten.
 
De diëten krijgen een score van 1 tot 5 in zeven categorieën, te weten voedingswaarde, gemak, potentie om op de lange en korte termijn gewicht te verliezen, veiligheid, mogelijke bijwerkingen en de mate waarin ze helpen om hart- en vaatziekten en diabetes te voorkomen. Het Mediterrane dieet scoort op alle vlakken het best. Het is eigenlijk niet echt een dieet, maar het gewone eetpatroon rond de Middellandse Zee. Het bestaat uit veel groenten, fruit, vis, zeevruchten, noten en volkoren producten. Ook worden er vooral gezonde vetten gegeten uit avocado, zalm en olijfolie. Het flexitariërdieet komt op de tweede plaats. Ook dit is meer een gezond eetpatroon dan een echt dieet. Flexitariërs eten voornamelijk plantaardige producten met af en toe biologisch vlees of andere dierlijke producten van hoge kwaliteit. Dus geen keto, geen raw food….
 
Wie weet het nog? Interessante vraag misschien, maar in de afgelopen weken was ik me meer bewust van een ander noodzakelijk dieet. Het voeden van onze gedachten. Ik zag de film “The iron lady” nog eens en in die film herhaalt Meryl streep als Margaret Thatcher belangrijke woorden. “Watch your thoughts, for they become words. Watch your words, for they become actions. Watch your actions, for they become habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny. What we think, we become.” Wat mij betreft in lijn met elke vorm van dieet en een belangrijk bewustzijn zo aan het begin van het nieuwe jaar. Over wie deze woorden het eerst uitsprak is eveneens veel verwarring maar waarschijnlijk inspireerde Boeddha, Mrs Thatcher in vergelijkbare woorden tot deze verfijning.
 
In The Guardian verschenen in het afgelopen jaar verschillende artikelen die stilstaan bij de toenemende behoefte om bewust nieuws tot ons te nemen dat ons voedt. Wat ons voedt, is natuurlijk heel persoonlijk. The Washington Post factfinding site heeft meer dan 10.000 onjuiste beweringen of leugens uit Trump’s mond horen komen terwijl Trump ervan overtuigt is dat dit fakenews is. Ik had daar dit jaar mooie gesprekken over. De nieuwsbronnen in Nederland proberen al meer stil te staan bij nieuws dat positief is zodat we niet alleen naar leed kijken. Ook is bekend dat alles wat in kleine beetjes komt beter verteerbaar is. Er werden in The States testen gedaan waarbij eindeloze hoeveelheden kleine nieuws items vorm werden gegeven. Wat blijkt, ze werken als kleine felgekleurde snoepjes voor de geest. Dus volgens The Guardian begrijpen wij de voeding die door onze mond gaat steeds beter maar voelen we nog niet dat wat suiker voor ons lichaam is, nieuws kan zijn voor onze geest.
 
Celbioloog Bruce Lipton brengt steeds meer feiten dat gedachten inderdaad een grote invloed hebben op ons welzijn. “People need to realize that their thoughts are more primary than their genes, because the environment, which is influenced by our thoughts, controls the genes.” Niet ons klassieke dna maar de processen die wij zelf programmeren in ons lichaam zijn dus van grote invloed op onze gezondheid. Niet alleen wat we eten maar ook alle andere invloeden die door onze zintuigen heenkomen zijn relevant in waar we onszelf mee voeden. The Guardian onderzocht ook nog of het helpt als we ons bewuster zijn van waar we naar kijken. Helaas, bewuster helpt niet. Het zien van een terroristen aanslag, al is het aan de ander kant van de wereld nestelt zich op een onbewust niveau en laat bij iedereen andere interne programma’s in het onbewuste draaien. Voor de een betekent het vliegangst, voor de ander meer genieten van het leven. Bruce Lipton komt ook hier met het antwoord.
 
Our thoughts are mainly controlled by our subconscious, which is largely formed before the age of 6, and you cannot change the subconscious mind by just thinking about it. That's why the power of positive thinking will not work for most people. The subconscious mind is like a tape player. Until you change the tape, it will not change. Zijn er een aantal dingen die je al een tijd dwars zitten, die je niet meer voeden. ruim op. Er is de mogelijkheid iets nieuws op te zetten. Stuck in translation… verander je voedingsbronnen en je wereld verandert. Ook hier geeft de Boeddha, alweer zo’n 2500 jaar geleden een wijs advies: It’s better to conquer yourself than to win a thousand battles. Happy new Year!
 
 
 
Jenny Elissen
Auteur 'From big ideas to giant leaps'