Sophie Oluwole centraal in nieuwe aflevering Grote Denkers

26-05-2021 (10:58) - Personal Growth

Op zaterdag 29 mei om 20:00 uur organiseert De Balie een nieuwe aflevering in de reeks Grote Denkers, waarin eigenzinnige vrouwelijke denkers die onze blik op de wereld veranderden centraal staan. Dit keer staat de avond in het teken van de recent overleden Nigeriaanse filosoof, antikoloniaal denker en feminist Sophie Oluwole (1935-2018).
 
Oluwole streed fel voor erkenning van de rijke filosofische tradities van het Afrikaans continent. Wat was haar positie binnen de Afrikaanse filosofie en wat maakt haar gedachtegoed zo relevant? In een nieuwe aflevering van Grote Denkers duiken we in het gedachtegoed van filosofisch zwaargewicht Sophie Oluwole. Aan de hand van een lezing van Grâce Ndjako, twee performances van Tirsa With en filmfragmenten van Oluwole door Juul van der Laan, gaan we o.a. met Babah Tarawally, Ndjako en With in gesprek over orale tradities, genderrollen en de rijkdom van de Afrikaanse filosofie.
 
Nadat ze als eerste Nigeraanse vrouw haar doctoraat haalde in Westerse filosofie, verdiepte professor Sophie Oluwole zich in de Yoruba-overlevering, een orale traditie die deels wél op schrift gesteld is. In haar opus magnum zette ze twee grondleggers van de klassieke filosofie naast elkaar: Socrates en Orunmila. Daarin zet ze uiteen dat anders dan het oppositionele Westerse denken (man-vrouw, goed-kwaad, ik-jij) de Afrikaanse filosofie uitgaat van complementair dualisme, waar verschil juist als een belangrijke aanvulling wordt gezien: Welke perspectieven kan Oluwole’s filosofie bieden om elkaar aan te vullen in plaats van aan te vallen?