Stop met brainstormen, start met pretenden

05-11-2019 (14:17) - Personal Growth

In 1996 schreef Mihaly Csikszentmihalyi een belangrijk boek over creativiteit. Hij was ook een van de grondleggers van Brainstormen. Brainstormen is jarenlang een prachtige dynamiek geweest in een wereld waar oplossingen voor problemen werden gezocht. Heel veel geeltjes hielpen ons om naar andere oplossingen te kijken.
 
Brainstormen gaat om het grotendeels bewust genereren van gedachten en ideeën. Echter, daarmee nemen de deelnemers hun organisatieverleden en persoonlijke ervaringen en overtuigingen ook mee. Vaak wordt dat zelfs het gedrag van de hele groep. Je hebt het niet door maar je gaat samen steeds meer hetzelfde denken en ook je toekomstige mogelijkheden stemmen zich af door het zogenaamde groupthink. We ontwikkelen eigen argumenten maar wel over hetzelfde. Een fenomeen waar Joseph Badaracco over schreef in zijn boek defining moments. Volgens hem houden we daarmee, op cruciale beslismomenten onze bedrijfsillusie in stand.
 
Brainstormen is nog steeds een veelgebruikt tool om in nieuwe richtingen te komen maar, inmiddels is bewezen, dat de digitalisering en technologie ons dmv machine learning veel beter alternatieven aanreiken dan dat we dat zelf kunnen. Balen? Nee, fantastisch, er is namelijk iets dat wij veel beter kunnen dan machines. Net doen alsof! Onze fantasie de vrije loop laten.
 
Brainstormen is gebaseerd op het doorbreken van denkpatronen (machines kunnen ons hier perfect bij helpen) maar ons lichaam heeft onbewust nog heel veel meer talenten dan alleen informatie van het hoofd. Kijk eens naar je kinderen. Zij gebruiken niet alleen hun hoofd maar ook hun hart en onderbuik. Ze laten ontstaan, voelen wat er van binnen wil gebeuren. Zij jokken en overdrijven hun realiteit bij elkaar. Probeer ze daar maar eens uit te halen. Spelen dat je een prinses bent, is er een zijn! Kinderen worden heel boos als ze uit die realiteit gehaald worden. Wij dagen bedrijven uit hetzelfde te doen. Het oneens zijn met elkaar, overdrijven, beetje naast de waarheid van tijd tot tijd. De oogst ervan is zeer opmerkelijk en geeft echt nieuwe gezichtspunten. Het geeft veel meer onverwachte doorbraken dan van de verwachte resultaten uit dezelfde argumenten waarmee wij elkaar vaak proberen te overtuigen.
 
De leukste was misschien wel het MT dat zo gegrepen werd door het spel dat de algemeen directeur riep, dit
MT zou ik naar huis sturen! Mooie aanleiding voor een nieuwe realiteit waar dit bedrijf erg aan toe was. Pretenden is dus het nieuwe brainstormen.
 
Kan doen alsof authentiek zijn? Dat vraagt de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg zich af. “Zeker”, antwoordt hij zichzelf. Leren is imiteren. Je speelt een schrijver en op een dag schijn je het te zijn. Er zijn meerdere mogelijkheden en meerdere realiteiten tegelijkertijd. Dat is niet alleen ironie, die spanning is creativiteit en dus genieten van heel veel vrijheid.
 
 
Jenny Elissen
auteur “
Van Big ideas naar Giant leaps