Talent&Pro introduceert Virtual Reality assessment in recruitmentproces

12-09-2023 (11:13) - Personal Growth

Talent&Pro, Utrechts detacheringsbureau dat professionals opleidt voor o.a. de financiële dienstverlening, zet met de introductie van Virtual Reality een grote stap in het moderniseren van haar recruitment-activiteiten.

Voortaan kunnen kandidaten in een computer gegenereerde 3D-omgeving laten zien in welke mate zij over bepaalde competenties beschikken. Het bedrijf verwacht kandidaten met data uit de assessment-rapportage nog beter te kunnen matchen met het juiste carrièrepad. De VR tool biedt daarmee volgens Talent&Pro zowel een gave ervaring als handige handvatten voor sollicitant en werkgever.

Bias free solliciteren

De integratie van VR in het sollicitatieproces moet objectieve informatie bieden over competenties, voorkeuren en gedrag. Tobias Weier, mede-initiatiefnemer en manager Recruitment bij Talent&Pro. “We hebben het idee van een VR-assessment vorig jaar namens Redmore met succes gepitcht tijdens de Innovation Contest van House of HR, omdat we zagen dat Recruiters tijdens het sollicitatieproces nog te vaak moeten beslissen op gevoel. Methodieken zoals STARR en DISC voorzien maar voor een deel in de behoefte om voorkeursgedrag en vaardigheden te beoordelen. We vonden dat dit anders kan. Naar aanleiding van onze deelname aan de Innovation Contest heeft House of HR de uitvoering en lancering van het project VR The Future mogelijk gemaakt.”

Einde van traditionele sollicitatie

Seda Westerbeek, Human Resource Development Manager: “Het traditionele recruitmentmodel heeft een houdbaarheidsdatum. De nieuwe generatie professionals eist terecht meer van werkgevers. In een wereld waarin AI, virtual reality en data concrete mogelijkheden bieden kom je niet lang meer weg met sollicitatiegesprekken en vaak als subjectief ervaren analyses over de geschiktheid van kandidaten. Ons VR assessment maakt daar een einde aan.”

Geen selectietool

Westerbeek benadrukt dat het VR assessment geen selectietool is, maar een welkome aanvulling op HR-tools waar binnen het bedrijf al langer mee wordt gewerkt. “Met onze Unit Match kunnen kandidaten zich al voor hun sollicitatie oriënteren op de mogelijkheden. Onze digitale HR-cyclus legt ontwikkelwensen en -doelen nauwkeurig vast. En dankzij ons eigen IMPACT-coachingmodel leveren onze People Managers loopbaan- en ontwikkeladvies op maat. Het VR assessment biedt geïnformeerde richting aan dat belangrijke begin van je carrière bij Talent&Pro.”