Dichter bij Johannes Vermeer wint twee Webby Awards

Dichter bij Johannes Vermeer wint twee Webby Awards

26-04-2023 (16:35) - Prijzen

De interactieve tentoonstelling Dichter bij Johannes Vermeer heeft twee Webby Awards gewonnen. De online versie van de uitverkochte overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum ontving de juryprijs in de categorieën 'Websites - Cultural Institutions' en 'Virtual experiences - Arts, Fashion, Retail & Culture', maakte de organisatie gisteren bekend.

De interactive, gemaakt door het Rijksmuseum en bureaus Q42 en Fabrique, biedt de bezoeker een ontdekkingstocht door het werk en leven van Vermeer, verteld door Joy Delima en Stephen Fry.

Tour

Naast de 28 werken uit de overzichtstentoonstelling zijn ook de overige negen aan Vermeer toegeschreven schilderijen opgenomen in de online experience. Meerdere schilderijen zijn te bekijken op een ultra hoge resolutie van vijf micron (digitaliseringsresolutie). Door middel van beweging en specifieke uitsnedes worden de schilderijen steeds op andere manieren naast elkaar gezet. Terugkerende voorwerpen zoals parels, gordijnen, wandkaarten maar ook dezelfde lichtval komen naar voren. Bezoekers kunnen daarbij zelf door de virtuele expositie gaan of zich laten leiden door de Britse acteur Stephen Fry en de Nederlandse actrice Joy Delima die allebei een tour hebben ingesproken.

Zelf aan de slag

Bezoekers kunnen daarnaast ook zelf schilderijen vergelijken en zoeken naar overeenkomsten en bijzonderheden in het werk van Vermeer. Het grid met de 37 schilderijen kan zelf ingedeeld worden om een eigen verzameling te maken.